Bratislavčania sú podľa výskumu obézni

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V rámci projektu Zdravé mestá 2000, ktoré pripravila Asociácia Zdravých miest Slovenska v spolupráci s Mestským úradom a Štátnym zdravotným ústavom v Nitre prišlo začiatkom júna do Primaciálneho paláca v Bratislave viac ako sto ľudí, ktorí sa radili s odborníkmi o životnom štýle. Dali si zmerať aj krvný tlak, hladinu cholesterolu a percento telesného tuku.

Dve tretiny návštevníkov boli ženy a tretina muži s priemerným vekom 55 rokov. Z výsledkov meraní sa zistilo, že priemerná hladina cholesterolu stovky Bratislavčanov bola v pásme mierne zvýšených hodnôt, pričom mužská časť mala o niečo lepšie výsledky.

Priemerný krvný tlak dosahoval u vyšetrených ľudí hodnotu 144/85. Viac ako polovica žien ho mala v norme, u mužov bol o máličko vyšší. Odporúčaná hodnota krvného tlaku je do 130/80. Pri meraní percenta telesného tuku sa ukázalo, že všetci vyšetrení majú viac tukových zásob, ako odporúčajú lekári. Primeranú hmotnosť malo len 20,8 %, vyššiu hmotnosť 20,7 % a až 58,5 % vyšetrených ľudí trpí obezitou.

(brn)

Páčil sa vám článok?