V júli sa na trhu objaví najkomplexnejší turistický sprievodca naším mestom

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Uprostred júla vychádza nový turistický sprievodca BRATISLAVA. Ide o najkomplexnejšieho a zároveň graficky najpríťažlivejšieho sprievodcu po našom meste. Kniha obsahuje 278 fotografií a viac ako tri desiatky farebných máp a plánikov.

Vydavateľstvo DAJAMA knihu vydáva v štyroch jazykových mutáciách (po slovensky, anglicky, nemecky a maďarsky). Autorom knihy je geograf Ján Lacika, ktorý je aj fotografom, takže okrem odborného pohľadu sa pozeral na Bratislavu aj cez objektív svojho fotoaparátu. V priebehu mnohých rokov vytvoril rozsiahly fotoarchív zobrazujúci mnohorakú podobu mesta. Z tisícok diapozitívov sa do knihy dostalo len viac ako dvesto tých najvydarenejších.

Ďalšou prednosťou autora publikácie je jeho vyše desaťročná sprievodcovská prax. Vďaka tomu, že viac ako jedno desaťročie sprevádzal po Bratislave okrem domácich návštevníkov aj stovky turistov prichádzajúcich z anglicky a rusky hovoriacich krajín, nadobudol dostatok skúseností a poznatkov o tom, čo týchto ľudí najviac zaujíma a priťahuje. Lektorom knihy je historik a veľký znalec bratislavskej histórie Štefan Holčík.

Najväčší priestor je venovaný historickému centru Bratislavy, ktoré je priam posiate kultúrnymi a historickými pamiatkami. Nechýba ani časť opisujúca tzv. vonkajšie centrum, kde sa kniha venuje pamiatkam na území bývalých stredovekých predmestí, ktoré svojím ďalším rastom postupne splynuli s dnešným Starým Mestom.

Viac ako iné publikácie sa táto kniha venuje aj bývalým bratislavským predmestiam, dnes mestským častiam. Väčšina jestvujúcich turistických sprievodcov totiž obvykle vo svojich opisoch končí na hranici Starého Mesta a predmestiam poskytuje len veľmi obmedzený priestor. Tým sa kniha stáva zaujímavou nielen pre návštevníkov hlavného mesta, ale určite po nej radi siahnu aj jeho obyvatelia, aby sa viac dozvedeli o mieste, kde bývajú a pracujú.

Knihu nájdete od 19. júla na pultoch bratislavských kníhkupectiev. Jej cena je 289 korún.

(brn)

Páčil sa vám článok?