V meste je až 90 čiernych skládok odpadu

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na území Bratislavy sa nachádza takmer 90 nelegálnych skládok komunálneho odpadu. Ako informovali predstavitelia bratislavského magistrátu, tieto skládky vytvárajú nezodpovední občania, ktorí sa snažia za každú cenu zbaviť nepotrebného odpadu.

Vzniku skládok nedokáže zabrániť ani koordinovaná spolupráca jednotlivých mestských častí a mestskej polície, ktorá pravidelne kontroluje miesta, kde sa najčastejšie vyskytujú takéto čierne skládky.

V zadunajských mestských častiach Jarovce, Rusovce a Čunovo sa týmto problémom zaoberajú aj príslušníci jednotky jazdeckej polície, ktorá miestnych obyvateľov ochraňuje pred nebezpečím vzniku neželaných skládok komunálneho odpadu.

Situáciu v tomto prípade sťažuje aj nedokonalá legislatíva. Tá umožňuje postihovanie len tých občanov, ktorí sú prichytení priamo pri čine - pri zakladaní nelegálnej skládky, alebo umiestňovaní odpadu na miesto, ktoré nie je určené na uskladnenie komunálneho odpadu.

Iba na základe svedeckej výpovede nie je možné udeliť pokutu za znečistenie životného prostredia. Mesto tak veľa možností nemá a tak sa sústreďuje predovšetkým na čistenie nelegálnych skládok komunálneho odpadu, ktoré sa nachádzajú v pásme ohrozenia podzemných vôd.

(brn)

Páčil sa vám článok?