Kúpanie v Rusovciach je už povolené

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Záujem Bratislavčanov o letné kúpaliská v meste je zatiaľ aj toto leto pomerne malý. Najviac to pociťuje najväčší oddychový areál v Bratislave Zlaté piesky, kde majú v posledných rokoch značné problémy s návštevnosťou.

Naopak Bratislavčania majú záujem najmä o tie vodné plochy, kde je kúpanie zakázané. Pre niekoho je totiž 10 či 20 korún na zaplatenie vstupného na oficiálne kúpaliská asi priveľa.

Najväčšie problémy spôsobujú Bratislavčania na Vajnorských jazerách, ktoré sú stále bagroviskami a kúpanie je tu prísne zakázané. Kvôli náporu čiernych návštevníkov počas víkendových dní tak musia byť odstavené stavebné a ťažobné stroje, aby náhodou neublížili nezodpovedným návštevníkom jazier.

Otázna je aj kvalita tunajšej vody, keďže sa tu nevykonáva pravidelná kontrola kvality vody. Tá je podľa posledných výsledkov charakterizovaná treťou triedou čistoty, pretože tu pri poslednom odbere bola zistená zvýšená hladina rozpustných látok - síranov, ktoré jazernú vodu, napriek jej biologickej nezávadnosti, zaraďujú do nižšej kvalitatívnej triedy.

Územný plán bratislavskej mestskej časti Vajnory nešpecifikuje budúcnosť tunajších jazier. Preto tunajšie miestne zastupiteľstvo rozhodlo o vyčlenení finančných prostriedkov na vypracovanie príslušnej urbanisticko-ekologickej štúdie, ktorá má do konca roka navrhnúť ďalší spôsob využívania tejto lokality. V tejto súvislosti už prebiehajú likvidačné práce na uzavretí štrkovne, ktoré by mali byť ukončené do 30. novembra.

Po mnohých rokoch sa konečne podarilo vyriešiť problém Rusoveckých jazier, ktoré sú tiež často navštevované. Na jeseň minulého roku totiž boli prvé dve tunajšie jazerá vyňaté z vnútorného pásma ochrany vôd a tak tu bol legalizovaný vstup osôb a kúpanie sa.

O bratislavských kúpaliskách sa viac dočítate v najnovšom vydaní časopisu METROPOL, ktorý dostanete kúpiť v novinových stánkoch.

(ado)

Najväčší nápor zaznamenali bratislavské kúpaliská v tropických júnových dòoch.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?