V Karlovej Vsi pribudla nová čajovňa

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Viete o tom, že Japonci patria medzi tie národy sveta, ktoré majú síce najvyššie percento fajčiarov, ale zároveň najnižšie percento výskytu rakoviny? Dôvodom je zelený čaj.

Pitie čajov bolo aj pre naše babičky samozrejmosťou, rovnako ako u východných národov, ale aj Angličanov či Rusov. O jeho liečivých a povzbudzujúcich účinkoch sa vie od nepamäti. Čaj obsahuje vyše 120 látok, ktoré zlepšujú pozornosť, náladu a celkovo osviežia organizmus. Na rozdiel od kávy obsahuje minerály, vitamíny E, K a najmä C. Čaj je tiež prirodzeným zdrojom fluoridu, ktorý spevňuje kosti a chráni zuby pred kazom. S úspechom sa využíva pri liečbe žalúdočných a črevných ťažkostí, pretože má antibakteriálne účinky.

Preto je pre Bratislavčanov dobrou správou, že v Karlovej Vsi otvorili novú čajovňu KELION spojenú s galériou. Jej majiteľkou je popredná slovenská keramička Mária Banášová. V prostredí zariadenom s mimoriadnym vkusom, výtvarnými dielami od známych i začínajúcich slovenských autorov si možno pochutnať na 50 druhoch čajov z Japonska, Indie, Číny, Nepálu, Cejlónu a iných krajín. Nechýbajú ani slovenské bylinkové čaje.

Príjemná džezová hudba vytvára atmosféru, z ktorej sa ťažko vracia do reálneho života. V átriu čajovne je dovolené fajčiť a dokonca aj vziať dnu bicykle. Ako vraví samotná majiteľka, počas horúcich letných dní idú na odbyt najmä ľadové čaje a ľadová káva.

Čajovňa KELION sa nachádza v dome v Líščom údolí 138 a je otvorená denne okrem pondelka od 16.00 h do 22.00 h. Kvalitu karloveských čajov, ktoré sú mimochodom pripravované výlučne z pramenistej vody, ochutnali od apríla aj Jana Kirschner, Boris Filan, Peter Lipa, Janko Lehotský či Ľubomír Feldek.

(brn)

Páčil sa vám článok?