Staré Mesto hľadá miesto pre azylový dom

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V septembri minulého roku Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Bratislava - Staré Mesto schválilo Koncepciu sociálnej politiky na roky 1999-2003. Na poslednom zasadnutí sa poslanci zoznámili s plnením prvých úloh vecného plánu.

Koncepcia sociálnej politiky je venovaná predovšetkým tým, ktorí sociálnu pomoc najviac potrebujú. Patria medzi nich rodina, osamelí rodičia, deti končiace pobyt v detských domovoch, mládež vo všeobecnosti, zdravotne postihnutí občania a dôchodcovia.

Mestská časť prevádzkuje ubytovňu sociálnych služieb na Smrečianskej ulici, ktorá poskytuje ubytovanie a ďalšie doplnkové služby mladým a neúplným rodinám s deťmi, ktoré sa dostali do sociálnej núdze. Ubytovňa má kapacitu 20 miest. V tomto roku bude ubytovňa transformovaná na špecializované zariadenie len pre neúplné rodiny.

Služby RETESTu ako terapeutického a protidrogového centra mestskej časti využilo v roku 1999 celkom 31 klientov, väčšinou mladých ľudí. V minulom roku začalo Staré Mesto spolupracovať aj s nadáciou MOST, ktorá sa zaoberá resocializáciou a terapiou pre narušenú mládež po ukončení liečby v zdravotníckych a psychiatrických zariadeniach.

V rámci pomoci zdravotne postihnutým občanom Staré Mesto spolupracuje s viacerými združeniami. Občania s ťažkým zdravotným postihom využívajú aj ďalšie sociálne služby, najmä spoločné stravovanie, klubovú činnosť a služby Senior centra na Záhrebskej ulici a Domova dôchodcov na Podjavorinskej ulici.

Staré Mesto chce intenzívnejšie spolupracovať s neštátnymi subjektami poskytujúcimi sociálne služby. Finančne podporuje Aktivačné geriatrické centrum a agentúru domácej opatrovateľskej služby BETÁNIA. S Maltézskou pomocou pokračuje projekt tiesňového volania a terénna opatrovateľská služba. V rámci projektu ”Pomoc ľuďom bez domova” sa podarilo v spolupráci s Bratislavskou katolíckou charitou realizovať výdaj polievok pre bezdomovcov. Denne takto pomôžu 60-80 ľuďom. Podporu získalo aj 6 klubov dôchodcov, ktoré sa zvyčajne organizujú pri rôznych cirkevných inštitúciách.

Kľúčovou úlohou v tomto roku bude nájsť vhodné miesto na výstavbu azylového domu pre ľudí v sociálnej a bytovej núdzi.

(miv)

Páčil sa vám článok?