Odpustené penále využili iba niektorí

8.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Petržalské miestne zastupiteľstvo v septembri minulého roku prijalo uznesenie, podľa ktorého Bytový podnik Petržalka odpustil penále z pohľadávok na nájomnom.

To sa týkalo každého, kto v období od 28. septembra do 31. decembra 1999 uhradil celú sumu pohľadávky na nájomnom a písomne požiadal o odpustenie penále.

Mestská časť tak chcela vyjsť v ústrety tým, ktorí si neplnia svoje povinnosti spojené s užívaním obecných bytov. Bolo to gesto, ktoré neodpúšťa a neospravedlňuje neplatenie nájomného, ale dalo možnosť vyriešiť situáciu tým, ktorí sa neplatičmi stali z dôvodu zlej finančnej či sociálnej situácie.

Z celkovej dlžnej sumy je totiž najväčšou čiastkou práve spomínané penále. Bytový podnik zaevidoval 227 žiadostí o odpustenie poplatkov. Z dlžnej čiastky na nájomnom bolo uhradených takmer 7 miliónov a na poplatkoch z omeškania odpustili vyše 11 miliónov korún. V 95 prípadoch Bytový podnik nemohol žiadostiam vyhovieť, pretože nespadali do pôsobnosti uznesenia.

Pohľadávky na nájomnom predstavovali v septembri, v čase schválenia uznesenia, takmer 36 miliónov korún. Penále z omeškania sa dajú len ťažko vyčísliť, pretože každým dňom narastajú.

(mp)

Páčil sa vám článok?