Koncom tohto roka zanikne kino Istota

8.12.2006
Páčil sa vám článok?

Koncom roka definitívne zanikne kino Istota v Karlovej Vsi. Keďže kino sídli v budove súkromnej spoločnosti, miestna samospráva nemohla do jej rozhodnutia zasahovať, no ponuku na jeho odkúpenie či prenájom odmietla.

Už v apríli tohto roka sme písali, že časť Karlovešťanov nie je podľa informácií miestneho úradu touto perspektívou nadšená, kino si totiž urobilo dobré meno napríklad vysoko navštevovaným festivalom frankofónneho filmu či aktívnou spoluprácou s tunajšími školami. V návštevnosti bolo vlani na jedenástom mieste medzi všetkými slovenskými kinami. Čitateľka Marta Paulovičová nám napísala, že by bola rada, keby vedenie Allianz dokázalo vysvetliť, prečo sa rozhodli zlikvidovať jediné kino v Karlovej Vsi.

Podľa hovorkyne spoločnosti Allianz - Slovenská poisťovňa Lucie Muthovej poisťovňa predĺžila zmluvu s prenajímateľom do konca tohto roka. Spoločnosť podľa nej ponúkla mestskej časti kino na odkúpenie alebo prenájom, no zástupcovia karloveskej samosprávy s tým nesúhlasili. L. Muthová dodala, že je niekoľko možností, ako využiť bývalé priestory kina, no zatiaľ sa o nich len diskutuje. 

Konateľ spoločnosti Bioscop Ernest Huska nám povedal, že napriek zanikaniu niektorých kín očakáva ich renesanciu, ktorá podľa neho spočíva v ich digitalizácii. Myslí si, že v priebehu niekoľkých rokov vystrieda v kinách premietanie na klasickom 35-milimetrovom páse digitálna technika. Tá umožní nielen komerčný typ predstavení v multiplexoch pre masového diváka, ale aj rozvoj filmových klubov, ktoré budú ponúkať iný druh filmovej zábavy.

Vo väčšom množstve sprístupnia dokumenty, krátke filmy, študentské snímky či animovanú tvorbu. Ich súčasná prezentácia je obmedzovaná práve kvôli malému množstvu digitálnych prehrávacích zariadení v kinách, keďže filmové diela sa dnes už nahrávajú prevažne na digitálne nosiče.

Podľa E. Husku v Bratislave premietajú pravidelne kiná v Poluse a Auparku, v centre mesta je to Tatra, Mladosť a Charlie centrum. Kino Hviezda má technickú odstávku do konca januára budúceho roku a Filmový klub Múzeum funguje okrem decembra po celý rok. Premieta aj kino Zora na Trnávke, ale aj Filmové kluby Nostalgia a Za zrkadlom.

Páčil sa vám článok?