Otvorili nový pavilón Domova dôchodcov

1.12.2006
Páčil sa vám článok?

V sociálnom zariadení Domov jesene života na Hanulovej ulici v uplynulých dňoch otvorila bratislavská samospráva nový pavilón, ktorý je určený ľuďom s Alzheimerovou chorobou.

„Som rád, že sa nám podarilo vybudovať zariadenie pre vážne chorých ľudí z vlastných finančných zdrojov a uľahčiť život seniorom, ktorých v Bratislave pribúda,“ skonštatoval primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský. Mesto malo zakomponovanú úlohu postaviť Pavilón pre klientov s demenciou Alzheimerovho typu (DAT) v programe a prioritách rozvoja do roku 2006.

Nový pavilón je účelový objekt, výstavbu ktorého mesto začalo 10. októbra 2005. Zariadenie vzniklo najmä preto, lebo v bežných podmienkach nie je možné zabezpečovať ošetrovateľskú starostlivosť a bezpečnosť takto postihnutých občanov, pričom žiadostí o umiestnenie do zariadenia neustále pribúda.

Ide o samostatný trojpodlažný objekt s kapacitou 48 lôžok, ktorého chod je zabezpečený prostredníctvom napojenia na jestvujúce prevádzky Domova jesene života (stravovanie, práčovňa, kotolňa, rehabilitácia). V programe priorít bolo na projekt plánovaných 35 miliónov korún. O klientov DAT sa bude starať 34 pracovníkov v nepretržitej prevádzke, osem sestier, 18 ošetrovateliek, jedna rehabilitačná sestra, tri sociálne sestry a štyri upratovačky.

Zriaďovateľom domova je od roku 1992 bratislavský magistrát. Domov bol pôvodne postavený podľa projektov z roku 1972 ako klasický domov dôchodcov. Od januára roku 2002 bolo k zariadeniu pričlenené aj Zariadenia opatrovateľskej starostlivosti, čím sa kapacita domova zvýšila na 217 obyvateľov. Jeho kapacita je momentálne 265 miest, z toho 48 v novom Pavilóne DAT.

O všetkých sa stará 164 zamestnancov. V dvoch budovách (vzájomne prepojených v suteréne) sa nachádza 5 pavilónov. Pavilóny B1 a B2 sú určené pre sebestačných klientov, pavilón B3 pre klientov s ľahšími psychiatrickými diagnózami v pavilónoch C1 a C2 sú ubytovaní klienti s obmedzenou pohyblivosťou a ťažšími gerontopsychiatrickými diagnózami.

Dve oddelenia s kapacitou po 18 lôžok majú priznaný štatút uzatvoreného oddelenia so zvýšeným psychiatrickým dohľadom a sú určené pre mužov a ženy s ťažkým stupňom demencie a únikovými tendenciami. Okrem ubytovacích priestorov pre klientov sa v budovách nachádzajú administratívne priestory, kuchyňa, jedálne, bufet, práčovňa, kotolňa, skladové priestory, pracovne sestier, ambulancia lekára, miestnosti na rehabilitáciu, knižnica, spoločenské miestnosti, kinosála.

Súčasťou Domova jesene života od 1. októbra 2002 je aj zariadenie opatrovateľskej služby na Sekurisovej ulici 8, ktoré poskytuje služby 31 klientom na prechodný pobyt.

Páčil sa vám článok?