Dokončili prvú časť dostavby domova Archa

1.12.2006
Páčil sa vám článok?

V uplynulých dňoch bola dokončená prvá časť dostavby Domova seniorov Archa na Rozvodnej ulici 25, ktorého rozšírenie patrí medzi priority rozvoja mesta Bratislavy.

Nová dostavba má rozlohu 350 štvorcových metrov a okrem spoločenskej miestnosti pre denný stacionár sa vybudovali priestory pre hygienické zabezpečenie, šatňové priestory a priestory pre služby poskytované seniorom z domova -pedikúra a kaderníctvo. Náklady na dobudovanie dostavby predstavujú sumu 10 miliónov 170-tisíc korún. Projekt pripravil Ateliér Žalman, stavbu realizovala firma Reding, a.s.

Dostavba bude po dobudovaní druhej etapy tvoriť spojovací článok na umiestnenie seniorov v zariadení na dočasný pobyt. V nových priestoroch sa budú v budúcnosti uskutočňovať aj rôzne vzdelávacie aktivity pre opatrovateľské a ergoterapeutické činnosti. Prístavba bola rozdelená na dve etapy, predpokladané ukončenie druhej etapy dostavby je plánované na máj budúceho roku, keď bude Domov seniorov Archa schopný poskytovať komplexné sociálne služby od poradenstva cez výchovu pracovníkov, denné aktivačné pobyty, dočasné ubytovanie seniorov a trvalú opatrovateľskú starostlivosť.   

Domov seniorov Archa je zariadenie mesta Bratislavy poskytujúce starostlivosť o viac ako sto dlhovekých Bratislavčanov, nachádzajúcich sa v stave sociálnej núdze. Vekový priemer je temer 90 rokov, najstaršia obyvateľka má 98 rokov. Celkovo sa o obyvateľov domova stará 62 zamestnancov. Súčasťou domova je denné aktivačné centrum, ktorého kapacita sa prístavbou zvýšila z 10 na 30 seniorov denne, k dispozícii je od pondelka do piatka od 8.00 do 18.00 hodiny a poskytuje kompletné zaopatrenie vrátane stravy. Archa poskytuje aj dočasný pobyt v detašovaných priestoroch na Českej a Bartoškovej ulici pre spolu 22 seniorov a trvalý pobyt pre 70 obyvateľov odkázaných na 24-hodinovú opateru.

Páčil sa vám článok?