ZDRAVIE: Očkovanie je dôležité pre zachovanie kolektívnej imunity - tvrdí odborník

26.1.2020
Očkovanie

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Štát zodpovedá za zdravie verejnosti, podľa charakteru problému volí rôzne spôsoby jeho zabezpečenia. „Preto máme na Slovensku povinné pravidelné očkovanie, ktoré patrí k najvýznamnejším protiepidemickým opatreniam v oblasti primárnej starostlivosti,“ vysvetľuje hlavný hygienik SR Ján Mikas fakt, že očkovanie nie je dobrovoľné.

Každý pokles zaočkovanosti podľa neho znižuje efekt kolektívnej ochrany, čo predstavuje zvýšenie rizika vzniku epidémií a ohrozenie najzraniteľnejších. Vysvetľuje, že preto je dôležité očkovať aj proti chorobám, ktoré sa vyskytujú ojedinele. Z dôvodu nižšej zaočkovanosti na Slovensku vznikla epidémia osýpok. „Osýpky sa vrátili po 20 rokoch a ťažko choreli najmä malé deti,“ priblížil na portáli Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o dôležitosti očkovania. Napríklad jedna dávka vakcíny proti osýpkam, mumpsu a rubeole (MMR) dokáže podľa Mikasa zabezpečiť ochranu na približne 93 percent, dve dávky MMR vakcíny na 97 percent a riziko možných nežiaducich reakcií po očkovaní je veľmi nízke.

Tvrdenie, že ochorenie je lepšie prekonať, ako sa dať zaočkovať, považuje prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Zuzana Krištúfková za nezmyselné a hazardujúce so zdravím. „Vývoj očkovacej látky nie je jednoduchý a lacný. Preto sa očkovacie látky vyvíjajú len proti ochoreniam, ktoré sú závažné, ktoré ohrozujú život alebo môžu zanechať trvalé následky,“ hovorí odborníčka.

O vakcínach, výhodách očkovania i možných nežiaducich účinkoch podľa nej informuje každého rodiča predovšetkým ošetrujúci lekár dieťaťa. „Ak sa rodičom zdá, že ich lekár nemá dosť času na diskusiu a chcú viac informácií, môžu navštíviť poradne očkovania, zriadené na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva,“ radí Krištúfková. Ak chcú rodičia čerpať informácie z internetu, podľa nej by sa mali zamerať na stránky oficiálnych inštitúcií, ktoré poskytujú informácie získané a overené na základe vedeckých štúdií a berú za ne plnú zodpovednosť. „A nečerpať zo stránok, ktoré proklamujú, že neberú zodpovednosť za svoj obsah, teda webov odporcov očkovania, uvedomenia si rizík z očkovania i bojujúcich za slobodu v očkovaní,“ upozorňuje.

ÚVZ SR spustil webovú stránku o dôležitosti a potrebe očkovania. Portál s názvom Chráňme sa očkovaním na doméne www.ockovaniechrani.sk je súčasťou imunizačného programu. Jeho cieľom je vyvrátiť nepravdivé tvrdenia o očkovaní a poskytnúť rodičom potrebné informácie.

(TASR)

Páčil sa vám článok?