Dobrá rada: Pri zvýšenej teplote nesiahajte hneď po liekoch

13.11.2019
0
Chrípka

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Pri zvýšenej telesnej teplote, do 38 stupňov Celzia, nie je nutné okamžite siahať po liekoch, ktoré by ju znížili. Upozornila na to farmaceutka Dana Šmátralová.

"Telesná teplota nad 38 stupňov Celzia sa považuje za febrilitu – horúčku, stav pod 38 stupňov Celzia za subfebrilitu, teda zvýšenú teplotu. Horúčka znamená, že organizmus mobilizuje svoje sily a bojuje proti pôvodcovi ochorenia. Pri zvýšenej teplote, ktorá pacienta veľmi nezaťažuje, netreba hneď siahať po liekoch," komentovala.

Farmaceutka hovorí, že vysoká horúčka je stavom, ktorý so sebou prináša zdravotné riziká, a vtedy je vhodné teplotu znižovať. "Ak horúčka po užití lieku neklesne, je možné po štyroch hodinách podať liek s inou účinnou látkou. Ak vysoké teploty pretrvávajú dlhšie aj napriek užitiu rôznych liečiv, je potrebné stav konzultovať s lekárom," zdôraznila.

Medzi nefarmakologické opatrenia znižovania teploty patria podľa Šmátralovej predovšetkým zábaly, vlažný kúpeľ, príjem dostatočného množstva tekutín a pokoj na lôžku. Pri pitnom režime by mal pacient uprednostniť ovocné a zeleninové šťavy, bylinné čaje, napríklad lipový, či čaj z brezy čiernej alebo kôry vŕby bielej.

"Medzi farmakologické opatrenia patrí podanie analgetika, antipyretika ako paracetamol, ibuprofén alebo kyselina acetylsalicylová. Túto však nie je vhodné podávať v prípade vírusových ochorení deťom do 12 rokov, pretože zvyšuje riziko vzniku Reyovho syndrómom," upozornila Šmátralová.

Varuje však pred kombináciou rôznych liekov s rovnakými účinnými látkami, či nedodržiavaním dávkovania alebo neužívaním správnych liekov na dané symptómy.

Farmaceutka radí vyhľadať lekára v prípade ťažkého priebehu ochorenia, vysokej teploty, ktorá neklesá ani po užití liekov. Pripomína, že rizikovými pacientmi sú malé deti, osoby staršie ako 50 rokov, tehotné ženy alebo osoby s pridruženým chronickým ochorením, napríklad astmou či kardiovaskulárnym ochorením.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb a zobrazovať relevantnú reklamu. Zobraziť viac informácií. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.