Skrášlite si svoje príbytky

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

K prípravám na najkrajšie sviatky v roku neodmysliteľne patrí i vianočná výzdoba, ktorá sa z ulíc prenáša i do našich príbytkov. V nasledujúcich riadkoch vám ponúkame niekoľko typov, ako si skrášliť byt a vykúzliť v ňom tú pravú vianočnú atmosféru.

Steny alebo okná si môžeme vyzdobiť trblietavým stromčekom, ktorý si zhotovíme z drôtu a striebornej alebo zlatej lamely. Drôtik omotáme lamelou a vytvarujeme z neho vianočný stromček, ktorý zavesíme na stenu alebo prilepíme na okno.

Aby sme navodili tu pravú zimnú náladu, môžeme okná vyzdobiť zimnými ornamentmi. Tie si podľa vopred nakreslenej predlohy vystrihneme z bieleho papiera a priesvitnou lepiacou páskou ich prilepíme na okno.

K Vianociam okrem tradičných nevyhnutných rekvizít patrí aj správna vôňa. Tú možno vytvoriť aj zhotovením si jednoduchého pomarančového svietnika. Z pomarančovej kôry vykrojíme hviezdy, na ktoré nakvapkaním horúceho vosku pripevníme sviečky. Voňavé svietniky naaranžujeme na misu alebo tanier.

Aj keď v obchodoch už dostať nespočetné množstvo ozdobných predmetov, predsa len najväčšiu radosť nám urobia vlastnoručne zhotovené ozdoby na stromček. Na vianočný smrek či jedličku možno zavesiť aj papierové ruže, malé kytičky sušených kvetov, reťaze zo šípok navlečených na pevnú niť, šišky natreté striebrenkou, pingpongové loptičky previazané kúskom látky do vrecúška a previazané striebornou alebo zlatou mašličkou.

Na stôl alebo, ak chcete aj na stromček, si môžete zavesiť tiež papierovú pyramídu, ktorá poslúži ako skrýša pre cukríky, sušené ovocie alebo oriešky. Vyrobíme si ju z tvrdého papiera, ktorý zlepíme do tvaru pyramídy a oblepíme baliacim papierom podľa vlastných predstáv a fantázie.

(brn)

Páčil sa vám článok?