Napísali ste nám 19/2001

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mnohí si asi ešte neuvedomujete, že sa začalo politické dohadovanie o kandidátoch na posty v samosprávach. Pre Bratislavu na kandidatúru na post župana zatiaľ padol návrh na Ľuba Romana, ktorý je medzi ľuďmi v súvislosti s Propelerom známy svojou snahou ho zrušiť, pretože mu nepasuje k jeho podnikateľským aktivitám.

Poviete si, o jeden podnik menej. Nejde však iba o samotný podnik, ide o možnosť pre skupiny si zahrať, pre amatérske, ktoré hrajú pre radosť a nie s vidinou presadiť sa a zarábať. Je to, ako keby ste požadovali od ľudí, ktorí si chodia zahrať futbal, aby si platili ihrisko na štadióne, pretože situácia s možnosťou priestoru na koncerty je v Bratislave úbohá.

Kultúrne domy sú drahé a ľudia za neznáme amatérske skupiny nezaplatia vstupné. Odhliadnuc od atmosféry, ktorá je s formálnosťou kultúrnych domov neporovnateľná. V Propeleri si kapela zahrá a ľudia ju počúvajú. Je to v podstate ako živá hudba v podniku. Spokojní sú aj hrajúci, ktorí si zahrajú, aj počúvajúci, ktorí počujú niečo nové.

V Bratislave nie je INÁ MOŽNOSŤ zorganizovania koncertu (o klubovej scéne možno iba snívať), napríklad pre menej známu skupinu zo zahraničia, ktorá zrovna neletí v hitparádach. Mediálne idoly nie sú idolmi každého. Keď sa „pod jednou strechou“ môžu stretnúť rodičia s deťmi na sobotňajšej vychádzke, bratislavskí, často aj zahraniční, cykloturisti a mládež bez rozdielu „vyznania“, ktorí si nepotrpia na formálne posedenia v „štýlových“ reštauráciách, nemali by sme dať nikomu šancu toto jedinečné miesto jednoducho vymazať z našich životov.

Nebojkotujte voľby! Dajte hlas ľuďom, ktorým záleží na Bratislave a na zachovaní možností pre každého, a nie na politickej funkcii. Voľte zástupcov kraja a nie politickú figúrku na politickej šachovnici, bez vzťahu ku kraju, k mestu.

Robert Rothenstein, Bratislava
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
Vždy ma znovu a znovu chytá bezmocnosť, keď počujem ako istí vyvolení ľudia len tak beztrestne narábajú s pamiatkovo chránenými objektmi. Nemôžem uveriť, že si niekto dovolí takýto objekt zbúrať alebo ho celkom prestavať a pritom sa mu nič nestane a veselo sa na tento svet ďalej usmieva. V prvom rade nerozumiem barbarstvu, ktoré títo ľudia prezentujú. Ukazujú nám všetkým, že si nevážia naše spoločné kultúrne dedičstvo a kašlú na celú spoločnosť a legislatívu. A bodaj by nie. Pokiaľ človek nemá svedomie a má peniaze, alebo tých správnych známych, nič sa mu nemôže stať.

Niekedy mám pocit, že ak by niekto zbúral Dóm svätého Martina a postavil na jeho mieste „atraktívnejšiu“ stavbu, dostal by len pokutu 5000 Sk ako pán Rezeš za vnútornú deštrukciu historického objektu v Banskej Štiavnici a veselo by sa nám všetkým ďalej vysmieval do tváre a pri tom by zarábal veľké peniaze na svojej novostavbe. Neviem, či sa ešte oplatí veriť tomu, že tento nevhodný polyfunkčný objekt, ktorý by rušil vzhľad danej lokality, sa nepostaví.

Mňa sa už teraz chytá skepsa a smútok, keď sa pozerám na vizualizáciu tejto budúcej novostavby na Kozej ulici. Pomohla by petícia obyvateľov Bratislavy, alebo by bola aj tak zbytočná?

Michaela Čechová, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?