Napísali ste nám 18/2001

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V septembri 1999 sme s manželom mali možnosť vidieť a pripomienkovať (ako každý iný občan) urbanistickú štúdiu „Chorvátske rameno - Zrkadlový háj“. Veľmi nás zaujal projekt športovej haly, vtedy dimenzovaný pre 3000 návštevníkov, ktorý bol naprojektovaný rovno pred okná nášho domu.

Zaujímalo nás, ako asi bude riešený príjazd áut k hale a parkovanie, pretože by to negatívne ovplyvnilo kvalitu nášho bývania. Boli sme verbálne informovaní, že to je projekt s lokálnym významom, a preto sa nedá očakávať skorý prísun investícií a následná výstavba. Uvedený projekt sme pripomienkovali aj písomne a pripomienka bola akceptovaná.

Po dvoch rokoch sa dozvedám z vašich novín, že športové centrum sa stavať bude. A určite nie s lokálnym významom, ale hneď pre 11 000 divákov. K tomu ešte jeden hotel, reštaurácie a obchodné priestory. A tak sa náš paneláčik bude triasť decibelmi hluku od popových hviezd, obyvatelia budú dýchať exhaláty odchádzajúcich a prichádzajúcich áut a okolie bude zdevastované vandalizmom fanúšikov. Chcela som projekt tejto megalomanskej stavby vidieť a pripomienkovať, ale na odd. územného rozvoja a dopravy mi nevyhoveli s odôvodnením, že ešte nemajú stavebné povolenie. A keď ho dostanú...?

Predstava, že by v Bratislave mohol existovať priestor, v ktorom by sa mohol hrať hoci Davis cup alebo by v ňom mohli byť megakoncerty hviezd pop music prvej veľkosti, doteraz možno pôsobila dojmom science-fiction, odteraz však na mňa pôsobí ako horor.

Alena Repková, Petržalka
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
Správa našich domov nás trápi stále viac. Nezrozumiteľné vyúčtovania, stále vyššie ceny za plyn, elektrinu, teplo, teplú vody, odvoz smetí. Mesačné platby neprestajne stúpajú. A my len platíme a platíme. Niektorí aj nie, za tých tiež platíme my. A čo na to náš správca? Na všetko má svoje zdôvodnenie, všetko je správne, nič sa s tým nedá robiť. Tak som si položila otázku, či naozaj nie je aj iné riešenie. Prečítala som si zákon 182/1993 Z.z. a zistila som, že je.

Dom si môžeme spravovať sami vlastnými silami, t. j. zriadením spoločenstva vlastníkov ako právnickej osoby, zloženej zo všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Ďalej som sa nedostala. V zákone je síce uvedené, čo má obsahovať zmluva o spoločenstve a základné povinnosti, ale realizácia paragrafov v praxi je niečo iné. Určite by viacero domov privítalo praktické rady, ktoré by pomohli pri oslobodení sa spod jarma našich správcov. Pôvodní vlastníci, družstvá a bytové podniky zaujímal iba prvý predaj bytov, keď si správu dali odobriť pre seba. Teraz vám pri zriaďovaní spoločenstva, samozrejme, neporadia.

Na záver musím pravdivo povedať, že sa k tomuto problému nevieme v dome ani stretnúť. Asi to chce ešte vyššiu úroveň naštvanosti, potom sa rozhýbeme. Je to jediný spôsob priameho riadenia svojich vecí a peňazí v dome.

Terézia Šajdáková, Ružinov
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?