Napísali ste nám 15/2001

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V podchode na Suchom mýte medzi novou budovou Slovenskej sporiteľne a parkoviskom na konci Drevenej ulice má byť vybudovaný podzemný hudobný klub džezmena Petra Lipu. To naozaj neexistuje viac vhodnejších miest na vybudovanie hudobného klubu? Chodím tadeto už viac ako 10 rokov a už dávno som chcel požiadať magistrát alebo mestskú časť o obnovenie tohto zdevastovaného podchodu.

Práve tu totiž nie je žiadny priechod pre chodcov. Keď chce niekto prejsť od rohu Slovenskej sporiteľne najkratšou cestou k hotelu Forum musí riskovať, že ho zrazí auto, alebo musí urobiť dlhú obchádzku. Buď sa teda musí dať na cestu cez vyznačený priechod so semaformi smerom k Štefánke a potom podchodom, takže vyjde na Poštovej ulici, alebo sa môže dať po chodníku smerom ku Kostolu sv. Trojice a až potom na Hurbanovom námestí pred „veľkým Baťom“ môže prejsť po priechode smerom na Obchodnú ulicu a povedľa banky Creditanstalt k hotelu Fórum. Takto dlhú trasu však nikto neabsolvuje, každý sa radšej pokúša prejsť priamo, pričom sa vystavuje nebezpečenstvu.

To, že podchod alebo aspoň prechod pre chodcov pred sporiteľňou je potrebný zbadáte hneď, keď budete niekoľko minút pozorovať, koľko ľudí tadiaľto prejde krížom cez cestu. Podchod tam teda nebol v žiadnom prípade vyprojektovaný a postavený zbytočne. Nikdy sa však nepoužíval. Keď sa začala práve na vyústení tohto podchodu výstavba sporiteľne, chápal som to, že podchod musel byť z bezpečnostných dôvodov zatvorený a predpokladal som, že tento bohatý investor zabezpečí jeho zachovanie a obnovenie po skončení výstavby. Chodci v Bratislave sa asi budú musieť naučiť lietať ako lastovičky, aby hladko prekonávali všetky bariéry, ktoré pred nich stavia rozmach dopravy a nezodpovední radní tohto mesta.

Jiří Šafář, Ružinov
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
Aj my majitelia osobných áut bez parkovacích garáží sme takí dobrí daňovníci ako ostatní na Slovensku. Aj ja už 6 rokov parkujem pod lipami na Bajzovej ulici, lebo nemôžem zohnať miesto inde. Neviete si predstaviť bolesť majiteľov áut, že musíme parkovať v parkoch medzi panelákmi. Nebolo by vhodnejšie, aby sa takto vedome neničila flóra a upravili by sa už dnes rozjazdené blatové plochy betónom na pevné parkovacie plochy? Zbytočne sa tu sadia každoročne nové stromy do parkovacích plôch. Treba ich sadiť len tam, kde sa neparkuje.

A vy ešte napíšete, že autá treba odtiahnuť a nechať nás zaplatiť pokutu za poškodenie trávy a stromov. Potrestajte toho, kto nechal už 10 rokov chátrať a zarastať burinou nedostavané garáže na Rezedovej ulici za domom opatrovníckej služby dôchodcov. Áno, aj my, vlastníci automobilov chceme chrániť pľúca mesta, parky a parčíky, ale na druhej strane chceme právom požadovať vhodné parkovacie podmienky, ochranu pred odcudzením alebo poškodením.

Chodníky na Šancovej ulici už nestačia na parkovanie medzi stromami a preto sa nedivte, že sa parkuje i pri zastávke autobusov. Môžem za to, že moje pracovisko je na tejto ulici, kde sa nikto zo zodpovedných činiteľov nepostaral o priestorné parkoviská v centre mesta? Možno by stačilo, keby sa zmenšili burinaté plochy medzi jednotlivými domami Unitasu a urobili tu poriadne parkoviská.

Ivan Korotvický, Ružinov
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?