Napísali ste nám 10/2001

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Spolu s rodinou sa veľmi rada prechádzam v petržalskom Sade Janka Kráľa. Pri týchto prechádzkach neunikol mojej pozornosti postupný úpadok dvoch pamätníkov.

Prvou je pamätník Petőfiho, ktorý už, bohužiaľ, prišiel o ľavú ruku. Tento pamätník vytvoril významný sochár a bratislavský rodák J. Fadrusz, autor dnes už neexistujúceho a Bratislavčanmi oplakávaného pamätníka Márie Terézie. Ak necháme zničiť tento pamätník, zostane po tomto sochárovi len odliatok slávnej plastiky Ukrižovaný v Blumentálskom kostole a po ňom pomenovaná ulica v Karlovej Vsi, čo už je i tak dosť málo.

Ďalší pamätník speváčky Oľgy Trebitsch je tiež odsúdený na zánik, pretože je z roka na rok v žalostnejšom stave. Socha je ošarpaná, znečistená, jeden z kvetináčov je zničený, čo ani hustý kroviskový porast vinúci sa po ľavej polovici sochy nedokáže zamaskovať. Špinavá a zamrznutá voda v nefunkčnom odtokovom žľabe len zvýrazňuje potupu tohto diela, ktoré je mimochodom od Alojza Rigeleho, autora významných diel zdobiacich Bratislavu. Myslím si, že by bolo veľmi užitočné tento pamätník - pitnú fontánu, zrekonštruovať a sfunkčniť. Osviežila by tak nielen ducha, ale aj telo.

Alena Repková, Bratislava
LIST ČITATEĽA


V krásne nedeľné popoludnie som sa vydal na prechádzkovú trasu, ktorú by som rád absolvoval s účastníkmi medzinárodnej konferencie pripravovanej na jún. Viedla, či mala viesť od hradu dole na Židovskú a cez pešiu lávku k reštaurovaným hradbám na Kapitulskú ulicu. Prechádzajúc okolo kaviarničky U Andyho spomenul som si na slová jej majiteľa svojho času v rozhlase, aké pocity prežíval na prechádzkach okolo ošuntelých domov a zaprášených áut. Ak teda prejdete cez nadchod zo Židovskej k ulici Na vŕšku, je dobre, ak je jasné denné svetlo ako v mojom prípade. Vojdete totiž do oblasti, ktorá dokonale páchne modernizovaným stredovekým mestom.

Vašu cestu lemujú rozbité fľaše, handry a papier. Nad hlavou vám visia rímsy a vaša vychádzka nadobúda čaro adrenalínového športu. Mohutné bašty otvárajú dvere do dobre „udržiavaných“ útulkov feťákov. Na oboch koncoch vás poteší pohľad na zmätené skupinky cudzincov z druhej strany, pretože mreže tak smerom k Dómu, ako aj k ulici Na vŕšku sú zatvorené. Osvetlenie je dokonale demolované a uniknúť odtiaľto je nemožné, okrem cesty naspäť. Pri vstupe by preto neškodilo dať upozornenie, že licenciu na prechod dáva mestská polícia. Ale vážne: kontrast s rekonštruovanou pešou zónou je šokujúci a zmaže akékoľvek dobré dojmy.

Fedor Macášek
LIST ČITATEĽA


Je smutné, že niektorí občania si zamieňajú parčíky za verejné WC, ako je to pred Avionom. Ani vedľajší parčík na Odborárskom námestí nie je výnimkou. Pred dvoma rokmi bol obnovený a dnes je už zdevastovaný. V posledných mesiacoch bol niekoľkokrát poškodený. Kopali sa tu kanály na uloženie elektrických a telekomunikačných káblov. Zničili sa kríky, zelený trávnik. Čakali sme, že s príchodom jari budú poškodené plochy obnovené, dosadené nové kríky a zlepší sa celkový vzhľad. Prečo sa kompetentní pracovníci mesta, ktorí dali súhlas na rozkopanie nepostarali aj o jeho zveľadenie. Pýtam sa preto za všetkých ľudí z okolia, či sa tento parčík znovu dočká nápravy.

Ferdinand Kováčik, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?