Napísali ste nám 05/2001

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Teším sa, áno, teším sa, že prístavba SNG je v havarijnom stave. Konečne je aj praktický dôvod ju zbúrať. Hnusí sa mi táto stavba a nikdy som neprešla okolo nej, aby som si nemusela povedať: fuj!

Mám v živej pamäti, ako vyzerala Národná galéria predtým. Skoro každá naša nedeľná prechádzka mestom sa končievala v obrazárni. Prejsť cez jej slnkom zaliate nádvorie bolo radosťou a dávalo človeku príjemný, slávnostný pocit. Toto monštrum, ktoré k nábrežiu otŕča svoj plechový zadok, je hanbou Bratislavy. Keď človek prechádza popod neho má pocit, že mu ten hangár spadne na hlavu. A betónové nádoby pod ním sa márne tvária, že sú pre rastliny. Bývajú v nich len zaprášené chudery, ktorým chýba slnko a voda. Celkový dojem završuje čudné šero a neustály prievan dvíhajúci všadeprítomný prach. Na utrápenú, utisnutú starú budovu SNG sa radšej nedívam, aby mi jej neprišlo ľúto. Vždy som si hovorila, že by som mala založiť spolok Za zbúranie Národnej galérie. Ten čas hádam aj nastal. Čo vy na to, občania?

Jana Krčmářová, Bratislava
LIST ČITATEĽA


Keď po rozsiahlej a nákladnej oprave fasády reprezentačnej Reduty zostali najkrajšie okná tvoriace podstatnú výzdobu budovy neumyté, ba priam náročky zatreté farbou, začala som tušiť, že ide asi o jediný zlepšovací návrh niekoho z kompetentných. Neuveriteľné, takto úmyselne zohaviť také krásne okná tvoriace podstatu architektonického štýlu. Zostali prosto slepé a celá budova znehodnotená v jej najkrajšej časti. Čo tak rozšíriť tento jedinečný návrh napríklad aj na Národné divadlo? Celý svet by sa čudoval, že ešte na také niečo neprišli. To ste tie okná mohli priamo zamurovať. Efekt by bol rovnaký.

Marta Malá, Bratislava
LIST ČITATEĽA


Ak by terajší starosta Petržalky mal stavebnú parcelu na vlastnom nose, aj tú by predal. Rozpredal komplet všetky trávnaté plochy, ktoré tam ešte boli. Napr. na Dolnozemskej pri Benzinolke. Čakáme a niektorí uzatvárame stávky, kedy budú stáť ďalšie budovy aj medzi hrádzou a Dunajom. Možno si tam postaví dom a zatopí ho. Minulý starosta Doktorov aspoň tie cyklistické chodníky dal pomaľovať a vyhradil trávu na voľné venčenie psov.

Pán Bajan nerobí vôbec nič pre obyvateľov Petržalky, lebo supermarket s akokoľvek nízkymi cenami, postavený na zlom mieste, nie je žiadna výhra. Ďalší dom rastie pri novom kostole. Je síce tehlový, ale to miesto... Okolo samé panely, križovatka. Dobrý dom na zlom mieste. Do takého bytu škoda investovať. No starostovi by som dopriala, aby tam bol zatvorený v parnom lete aspoň 3 týždne bez možnosti vyjsť z neho. Už by síce nenapravil, čo pokazil, ale neškodil by viac. Možno.

Jana Balážová, Petržalka
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?