Katka statočne zvádza tvrdý boj s rakovinou: Poisťovňa jej však odmietla preplatiť liečbu

9.10.2019
0
Páčil sa vám článok?

Iba 33-ročnej Bratislavčanke Katke minulý rok diagnostikovali zhubný nádor na obličke. Zdravotná poisťovňa jej však neschválila poslednú lekármi odporučenú liečbu. Vždy optimistická a usmiata dievčina sa rozhodla nevzdať, s chorobou bojovať a poraziť ju.

Jej príbeh s ťažkou chorobou sa začal v máji 2018. Po roku bolestí a ťažkostí sa rozhodla pre gastro vyšetrenie, lebo pociťovala výrazné kŕčovité bolesti v bruchu a výrazne schudla. Nasledovalo sonografické vyšetrenie brucha, vyšetrenie urológom, ktorý ju poslal na zobrazovacie vyšetrenie CT. To odhalilo nádor na obličke vo veľkosti päste. „Do dvoch týždňov ma operovali. Pár dní pred ňou som začala krvácať. Pri operácii som prišla o obličku s nadobličkou, slezinu a tri lymfatické uzliny," priblížila na sociálnej sieti začiatok svojho príbehu Katka.

Ako ďalej dodáva, počas operácie sa vyskytli komplikácie, museli jej intubovať hrudník, lebo bol zaliaty krvou a nemohla dýchať. „Bola som s hrudným drenom napojená na pumpu, ktorá mi pumpovala krv z pľúc. Bolo to ako 48 hodín bez pohybu spať v umývačke riadu, hrozný zvuk, ale mohla som dýchať,“ opisuje svoje liečenie.

FOTOGALÉRIA:

​Nasledovalo sedem týždňov čakania na histológiu, počas tejto doby sa jej vytvorili metastázy v lymfe, kostiach, pľúcach, pečeni a krku. V auguste v roku 2018 jej nasadili prvú chemoterapiu a začal boj so zákernou chorobou, ktorý trvá dodnes. Chemoterapia zabrala, žiaľ, iba na štyri mesiace, potom sa opäť vrátila. Mladá pacientka začala bojovať znova. Počas druhej liečby sa cítila lepšie. „Táto ďalšia časť liečby bola fajn, ani som nevedela, že sa na niečo liečim, ale, žiaľ, ako sa metastázy zmenšili, zároveň sa mi vytvorili nové." Katke nezostávalo nič iné, ako opäť byť silná a nevzdávať sa. Tretia chemoterapia ju však položila na kolená. „Nikdy mi nebolo tak zle. Stále som len ležala, spala a vracala," opisuje trvanie poslednej liečby chemoterapiou. Lekári jej oznámili, že liečba jej prestala zaberať a dali jej urobiť testy, či by jej telo reagovalo na možnosť liečby imunoterapiou. „Testy dopadli dobre, došlo mi však zamietavé stanovisko zo strany mojej zdravotnej poisťovne. Poslala som teda odvolanie," vysvetľuje Katka.

Kedže Katarína nemôže zostať bez liečby, nádor rastie prirýchlo, počas obdobia, keď sa odvolala, začala liečbu imunoterapiou za vlastné peniaze. Prvú dávku jej kúpili rodičia. Na druhú sa jej poskladala rodina. Cena za jednu dávku imunoterapie je 4 035,60 eura. Rozhodla sa preto založiť transparentný účet a aj s pomocou sily sociálnych sietí verila, že sa nazbierajú peniaze na ďalšie dávky drahej liečby, ktorú jej zamietla poisťovňa. Ako uviedla, dôvodom pre neschválenie žiadosti a úhradu lieku zo strany zdravotnej poisťovne je to, že liek nie je kategorizovaný. Jej ošetrujúci lekári však v odvolaní uviedli, že tento liek kategorizovaný je. (Kategorizácia liekov je proces určovania výšky úhrady zo zdravotného poistenia. Kategorizácia určuje, či bude liek na základe zdravotného poistenia uhrádzaný v plnej výške alebo len jeho časť. Zároveň stanovuje, aká časť ceny lieku bude uhradená zo zdravotného poistenia. Zvyšnú časť z ceny lieku platí pacient ako doplatok.pozn.red.)

Prof. MUDr. Michal Mego, hlavný odborník MZ SR pre klinickú onkológiu a prednosta Kliniky klinickej onkológie SZU a NOÚ nám potvrdil, že liek Keytruda je riadne zaradený v zozname registrovaných liekov na Slovensku, nie je však kategorizovaný pre prípad tohto typu rakoviny. "Liek Keytruda (pembrolizumab) je kategorizovaný na indikáciu pokročilého melanómu u dospelých (neresakovateľného alebo metastatického melanómu). Tento liek má viaceré použitie pre viac typov nádorových ochorení vrátane pacientov, kde nezaberá chemoterapia. O vhodnosti použitia lieku rozhoduje ošetrujúci onkológ," informoval nás ďalej.

Podrobnejšie informácie o tom, prečo tento liek pacientke neschválili, nám poisťovňa odmietla povedať. "V zmysle platnej legislatívy je VšZP povinná zachovávať mlčanlivosť v otázkach týkajúcich sa konkrétnych poistencov. Z uvedeného dôvodu bez písomného súhlasu poistenca nie je možné poskytnúť žiadne informácie," odpovedali nám zo zdravotnej poisťovne.

Počas liečby Katka postupne zverejňuje svoj boj s chorobou na sociálnych sieťach a žiada o pomoc. O tom, že sociálne siete dnes majú veľkú moc, sa presvedčila na vlastné oči. Jej žiadosť o pomoc sa šírila internetom a postupne sa dostala k rôznym influencerom, jej boj s chorobou zdieľal napríklad Sajfa, snoubordistka Baša Števulová a iní. Aj vďaka nim sa jej príbeh dostal k tisícom ľudí, ktorí jej boli ochotní prispieť na liečbu. „Nepracujem už približne rok a pol, v takomto stave sa mi nedá a peniaze sa liečbu jednoducho nemám, a kedže je to moja posledná možnosť na uzdravenie, rozhodla som sa touto cestou žiadosti o pomoc na vyzbieraní peňazí," dodáva pacientka Katka.

Dnes je na jej účte 42 147,47 eura. Katka ďakuje a verí, že s pomocou ľudí sa jej podarí vyhrať tento boj, ktorý si pre ňu pripravil život. Aktuálny stav účtu nájdete na transparentneucty.sk (názov účtu je imunoterapia)  a na jej drahú liečbu môžete prispieť. 

 „Vďaka všetkým tým skvelým ľuďom mám šancu. Cítim takú pokoru a šťastie a lásku a vďaku, že to neviem opísať! Chce sa mi revať asi každých 10 minút. Ďakujem z celého srdca všetkým! Zachraňujete mi život!“ odkazuje všetkým darcom.

Vo videách, ktoré uverejňuje na svojom instragramovom účte v stories, vysvetľuje celý svoj príbeh a odpovedá aj na otázky a komentáre, ktoré najčastejšie dostáva. Hovorí o parochniach, ktoré má dve, ale nenosí,lebo sa v nich cíti ešte horšie a jej v nich teplo. Katka sa však nevzdáva, aj keď je aktuálne dosť vyčerpaná, unavená a choroba sa podpísala na jej energii. 

„Budem bojovať za túto vec, pretože je to nefér,“  hovorí. „Keď máte akúkoľvek maličkú šancu na život a niekto vám ju chce zobrať len preto, že je nejaký úradník za stolom a nesedíte mu v tabuľkách, niečo vám chýba v papieroch alebo hocijaký dôvod, je nefér, keď vám to odmietne.“ 

(nc)

Páčil sa vám článok?