Zamestnanci neurochirurgickej kliniky UNB žiadajú viac sestier

4.7.2019
0
Andrej Šteňo

Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Páčil sa vám článok?

Zamestnanci neurochirurgickej kliniky v nemocnici na bratislavských Kramároch poslali riaditeľke Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Renáte Vandriakovej otvorený list, v ktorom žiadajú doplnenie stavu sestier a sanitárov na klinike. Reagujú tiež na avizované zriadenie nového neurochirurgického pracoviska v Nemocnici Ružinov.

 "Keďže naša klinika momentálne vzhľadom na nedostatok stredného zdravotníckeho personálu využíva len dve tretiny svojich operačných kapacít, a keďže UNB na základe vlastnej deklarácie disponuje sestrami so záujmom o prácu na neurochirurgii, žiadame Vás o doplnenie stavu sestier a sanitárov, aby bolo možné kapacity našej kliniky využívať naplno a prestalo neúmerné preťažovanie stredného personálu," uviedli zamestnanci kliniky v otvorenom liste. Poukazujú na to, že podľa medializovaných informácií má plánované nové pracovisko už k dispozícii zdravotnícky personál.

Vedenie UNB sa voči tomu ohradilo. "Nie je pravdou, že aktuálne disponujeme sestrami, ktoré by mali záujem o prácu na neurochirurgii," reagovala hovorkyňa UNB Eva Kliská

Podľa Kliskej pri každom osobnom pohovore vedenie ponúka záujemcom prioritne prácu na Neurochirurgickej klinike v nemocnici na Kramároch. "Je preto zarážajúce, že po osobnom stretnutí s vedením kliniky, kde sme personálnu situáciu na klinike riešili, zaslal po polnoci prednosta kliniky Andrej Šteňo riaditeľke UNB otvorený list, o ktorom sa na stretnutí nezmienil," tvrdí Kliská.

​Podľa Šteňa (na fotografii) by malo vybudovaním nového neurochirurgického pracoviska dôjsť k štiepeniu zdravotnej starostlivosti. Vedenie UNB argumentuje, že nové neurochirurgické oddelenie sa má vybudovať predovšetkým v prospech pacienta a tak, aby bola pacientom poskytnutá komplexná a dostupná zdravotná starostlivosť. "V súčasnosti je pre pacientov k dispozícii iba jedno pracovisko neurochirurgie v Bratislave, ktoré funguje nepretržite, je preto opodstatnené otvoriť ďalšie. Nová neurochirurgia v UNB Ružinov by mala byť v plnej prevádzke na prelome rokov 2020 až 2021," priblížila hovorkyňa UNB.

Doplnila, že nedostatok personálu sa UNB snaží riešiť postupnými krokmi v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR. "V rámci našej nemocnice sa situáciu snažíme stabilizovať, posilnili sme náborovú kampaň, sestrám a ostatnému pracovnému personálu ponúkame finančné a nefinančné benefity a tiež možnosť vzdelávania na vysoko špecializovaných pracoviskách koncových nemocníc a po získaní praxe možnosť kariérneho postupu," uviedla Kliská. Súčasťou je aj nábor pomocných pracovníkov z Ukrajiny.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?