Zdravie: Za afty môže nedostatok železa

24.5.2019
Afta

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Bolestivé vriedky v ústnej dutine – afty – najčastejšie postihujú deti a dospievajúcich. Nevyhýbajú sa však ani dospelým.

Nie sú nebezpečné, ale sú bolestivé a komplikujú, napríklad  prijímanie potravy. Spôsobuje ich znížená hladina železa, kyselina listová a vitamín B12, ale aj slabá imunita.

Dobrým zdrojom týchto vitamínov je listová zelenina, brokolica, strukoviny (šošovica, hrášok), vajcia, kvasnice, vnútornosti a kyslá kapusta .

Mnohí odborníci uvádzajú ako rizikový faktor vzniku áft aj stres či hormonálne zmeny, napríklad v tehotenstve. Vznik vriedkov môže predznamenať aj celiakiu, Crohnovu chorobu alebo ulceróznu kolitídu. Častými obeťami áft bývajú alergici.

Najčastejšie sa vyskytujú v ústach

Afty nie sú infekčné, to znamená, že ich nie je možné preniesť z človeka na človeka. Ide v podstate o zápalové ochorenie.

Typickým miestom pre vznik je vnútorná strana ústnej dutiny. Ide najmä o líce, pery, ale i jazyk.

Hoci môžu byť naozaj nepríjemné, väčšinou nevyžadujú návštevu lekára. Miznú zväčša samé, do jedného až dvoch týždňov.

Ako si s nimi poradiť?

Keďže príčina vzniku áft nie je doteraz celkom objasnená, tak ani na liečbu neexistuje presná liečba. Predstavuje skôr zmiernenie príznakov a uľavenie od bolesti.

Pomáhajú rôzne voľnopredajné lieky (pasty, gély, roztoky) v lekárni, výživové doplnky na podporu imunity (vitamín C, B, selén, zinok, rakytník) a nezabudnite na hygienu zubov.

Treba sa tiež vyhýbať ostro koreneným jedlám. Pozor si treba dávať aj na rôzne exotické ovocie, ananás, kivi, ale aj kakao či orechy.

Pomoc z prírody

Pokiaľ uprednostňujete pomoc z prírody, môžete skúsiť výplach zo šalvie, harmančeka alebo nechtíka.

Vlažný nálev z týchto liečivých rastlín používajte na výplachy a kloktanie. Jednu či dve polievkové lyžice bylín zalejte 3 dl vriacej vody, krátko povarte a nechajte vylúhovať približne 20 minút, potom nápoj sceďte.

Aloe vera

Aloe vera má silné protizápalové, antibakteriálne a liečivé vlastnosti, ktoré urýchlia hojenie a potlačia zápaly aj bolesti.

Šalviova tinktúra

Lístky čerstvej šalvie zalejte 60%  alkoholom a nechajte niekoľko hodín v uzavretej nádobe odstáť. Nakvapkajte na vatový tampón a prikladajte na afty.

(ben)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie