Nie každý výlet je cestovateľským zážitkom

29.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

So skracujúcimi sa dňami a nevľúdnym počasím sa ohlasuje blízkosť obdobia veľkého sviatočného šialenstva: predvianočné nákupy. Prvé lastovičky prilietajú do schránok v podobe pozvánok. Jedny zvú na výlet do Rakúska či inde za pomerne nízky poplatok. V cene je okrem prehliadky mesta aj obed či iné občerstvenie.

Iné pozvánky sľubujú darček pre každého, kto prijme pozvanie do nejakej väčšej miestnosti na predvádzanie výrobkov - samozrejme, aj s občerstvením. Pretože veľa spotrebiteľov, ktorí sa na podobných akciách zúčastnili, končí u nás v poradni Fóra spotrebiteľov na Uršulínskej 11 v Bratislave - rozoberme si tieto akcie trochu podrobnejšie.

„Výlety“ môžu mať aj takýto priebeh: po nastúpení do autobusu v skorých ranných hodinách vás odvezú do bližšie neurčenej reštaurácie, kde odborne vyškolení a rečovo nadaní díleri - rozumej podomoví obchodníci - hodiny!! presviedčajú o zázračných účinkoch či aspoň fantastickej výhode určitých výrobkov. Môžu to byť hrnce, čistiace potreby, výrobky pre domácnosť či lôžkový textil alebo čokoľvek iné. Potom príde na rad občerstvenie: nezriedka iba minerálka a trvanlivé pečivo.

Počas občerstvenia a po ňom sa vám individuálne venuje niekto z „profesionálov“ pozývateľa a snaží sa vás presvedčiť, aby ste podpísali zmluvu o zakúpení ponúkaného tovaru. Ak máte šťastie, autobusom vás prevezú aj po meste, systémom: vpravo je toto, vľavo hento... A večer sa dostanete domov. „Domáce“ akcie majú podobný priebeh, ibaže sú bezplatné (pre vás), nekoná sa ceremónia s autobusom, ba ešte dostanete aj darček.

Musím priznať, že tieto darčeky bývajú pomerne hodnotné, v cene 100 až 200 Sk. O čom je teda vlastne reč? Veď sa z vlastnej vôle zabavím, občerstvím a dostanem darček! Konečne, ak sa mi to celé znepáči, môžem každú zmluvu zrušiť. To je, samozrejme, pravda. Avšak vo virvare celej akcie si pravdepodobne nestihnete „prelúskať“ celú viacstránkovú zmluvu. Taktiež si asi neuvedomíte, že výrobky predávané netradičným spôsobom bývajú aj niekoľkonásobne drahšie. A azda si až doma uvedomíte, že ste vlastne podľahli davovej psychóze. Preto nabádam k ostražitosti. Stornovacie podmienky sú vždy súčasťou zmluvy.

Nezáleží pritom, na ktorom mieste a akým písmom sú uvedené. Či nebodaj na ich prečítanie nepotrebuje napríklad starší človek zväčšovák! Stornovacie poplatky sa pohybujú medzi 20 až 30%. Napríklad ak výrobok stojí 40 000 Sk, potom môže storno znamenať 10 000 Sk. Trochu veľa za neuváženosť, pravda?! No uvážte: darčeky, suroviny na občerstvenie, prenájom miestnosti a plat dílera - to všetko sa predsa musí vrátiť.

Azda si nemyslíte, že sa takéto akcie organizujú na vyplnenie vašich voľných hodín či dní! Ak sa rozhodnete takýto netradičný predaj akceptovať, vyberiete si podľa svojich predstáv a ste spokojný - potom je všetko v poriadku. Moje upozornenie je pre tých, ktorí by z neskúsenosti či nevedomosti mohli skončiť v našej poradni. Nevieme vám totiž pomôcť. Kúpnopredajnú zmluvu podpisujete dobrovoľne, a tak ste vopred informovaní o všetkých podmienkach.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?