Alergici trpia, sezóna brezy je na maxime, ohrozovať ich budú aj ďalšie pele

18.4.2019
alergie

Zdroj: pixabay

Páčil sa vám článok?

Peľová sezóna brezy, najsilnejšieho alergénu týchto dní, síce dosiahla svoje tohtoročné maximá, no pokračuje ďalej. Jej peľ dosahoval alergologicky významné koncentrácie na celom území Slovenska a alergikov ešte potrápi. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

"Monitorovacia stanica v Bratislave zachytila už prvé peľové zrná tráv z čeľade lipnicovitých," zhodnotila Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického RÚVZ. Podľa nej sa v budúcom týždni očakávajú alergologicky významné denné koncentrácie peľu brezy na celom území Slovenska. K tomu budú mierne rásť koncentrácie peľu jaseňa, duba a hrabu a peľ lipnicovitých tráv pribudne aj na ostatnom území, ale zatiaľ len v nižších koncentráciách.
Ako dodala Lafférsová, počas slnečných či veterných dní bez zrážok možno očakávať vyššie koncentrácie peľu všetkých v súčasnosti kvitnúcich drevín a rastlín. Na pokles jeho denných hladín bude mať vplyv najmä zrážková činnosť a výraznejšie nočné ochladenie.

(TASR)

Páčil sa vám článok?