Dôchodok – čas konečne sa venovať sebe

17.4.2019
Páčil sa vám článok?

Niektorí sa dôchodku obávajú, iní sa, naopak, na tento čas tešia. Najmä ženy mávajú kopec plánov, ako sa budú stretávať s kamoškami, budú viac so svojimi vnúčatami, budú maž čas na cvičenie, prechádzky, ručné práce... Ale realita môže byť úplne iná.

Kamošky nemajú na vás čas, vaše vnúčence už majú na voľný čas iné plány, manžel išiel na futbal so svojou partiou. A vy si zrazu veľmi želáte ísť opäť ráno do práce. Dôchodok je zrazu to najhoršie, čo vás mohlo stretnúť.

„Áno, niečo ste si naplánovali, vytvorili ste si predstavu, ako budú vaše dni v dôchodku vyzerať a realita bola zrazu iná. A namiesto toho, aby ste sa v nej začali orientovať, prispôsobili sa jej, tak ste trvali na svojej predstave,“ hovorí life koučka Soňa Faková.

„Skúste vyhnať pocit frustrácie z nenaplnených predstáv zo svojho života, začnite trebárs chodiť cvičiť aj sama. Je veľmi pravdepodobné, že si pri nových aktivitách nájdete nové kamarátky, stretnete sa s inými ľuďmi, ktorí vás obohatia o nové uhly pohľadu, o iné nazeranie na svet a na život. Jednoducho – spravte to, čo ste plánovali – začnite sa naozaj venovať sebe a nečakajte, že sa len niekto bude venovať vám.

A že trávite málo času s vnúčatami? Keď im vymyslíte nejaký program, keď prejavíte o ich spoločnosť záujem, je veľmi pravdepodobné, že budú chcieť svoj voľný čas tráviť aj s vami. A keď aj nie, musíte to rešpektovať. Dôvodom vôbec nemusí byť to, že ich to s vami nebaví, alebo nie sú rady vo vašej spoločnosti.“

Dôchodok je naozaj čas, ktorý je len váš, tak si ho užívajte! A ak túžite viac času tráviť so svojím manželom, tak mu to povedzte, navrhnite nejaké spoločné aktivity, ktoré by mohli byť zaujímavé aj preňho. Určite sa mu nejaké zapáčia.    

(vnen)

Páčil sa vám článok?