Viete, že aj faraón Ramzes veril na horoskopy?

16.4.2019
horoskopy

Zdroj: pixabay

Páčil sa vám článok?

Počiatky skúmania hviezd a ich vplyvu na náš život siahajú tisícročia do našej minulosti. Hľadanie budúcnosti a osudu jednotlivcov, skupín ľudí alebo celých národov bolo známe už v staroveku a stalo sa súčasťou astronómie v Oriente (Sumerská astronómia). Aj v hrobke faraóna Ramzesa sa našiel kalendár s poznačenými dobrými a zlými dňami...

Pri zbližovaní kultúr sa postupne vypracovali celé sústavy dobrých a zlých vplyvov hviezd v závislosti od ich postavenia k Slnku a Mesiacu. Za mimoriadne dôležité hviezdy sa pokladali planéty. Podľa siedmich pohyblivých svetiel (Slnko, Mesiac, Merkúr, Venuša, Mas, Jupiter a Saturn) každý mesiac aj planéty tvorili 12 rovnakých častí – 12 súhvezdí zvieratníka (Baran, Býk, Blíženci, Rak, Lev, Panna, Váhy, Škorpión, Strelec, Kozorožec, Vodnár a Ryby). Planéty a súhvezdia mali svoje charakteristiky, odvodené predovšetkým od svojich názvov. Nesmierna rozmanitosť kombinácií  jednotlivých planét v týchto súhvezdiach aj vzájomné polohy planét medzi sebou dávali bohatý výber kombinácií dobrých a zlých vplyvov. Predpoveď odvodená z polohy nebeských telies, najmä v čase narodenia človeka (alebo v iných významných okamihoch života), vzťahujúca sa na jeho budúce rozhodnutia a situácie sa nazývala (a dodnes sa nazýva) horoskop.

Kde sa vzali horoskopy

Korene dnešných horoskopov možno v histórii astrológie vysledovať približne v období objavu kníhtlače, keď začalo byť možné pomerne rýchlo odovzdávať informácie pomerne širokému publiku. Vzhľadom na to, že ľudia vždy túžili mať možnosť nahliadnuť do budúcnosti, nie je divu, že medzi prvými tlačenými knihami sa čoskoro objavili aj niektoré astrologické pojednania. Neutíchajúcí dopyt po astrologických alamanachoch, ktorých zostavovania sa ujali aj významní astrológovia svojej doby (napr. Nostradamus, William Lilly), viedol k tomu, že almanachy museli byť zrozumiteľné a prehľadné pre široké čitateľské spektrum bez odborných astrologických znalostí. Zjednodušenie systému zákonite podľa astrologickej teórie muselo viesť aj k väčšej miere zovšeobecnenia, rezignácii na väčšinu astrologickou praxou overených ukazovateľov, a tým aj úspešnosti predkladaných „predikcií“. Aj napriek niektorým čiastkovým úspešným predpovediam spela úroveň čoraz jednoduchších a ľudovejší  „astrologických kalendárov“ stále nižšie.

Iba zábavné čítanie?

Ďalší impulz k vzniku dnešných horoskopov nastal najmä koncom 19. storočia a v 20. storočí s opätovným zvýšením záujmu o astrológiu a súčasným rozvojom tlače ako všeobecne dostupného média. Vydavatelia veľmi rýchlo zistili, že jednoduché astrologické predpovede bez opory v astrologickej tradícii sú čitateľsky úspešné a že na zostavenie novinových horoskopov nie je preto potrebné platiť astrológov. Záujem čitateľov o podobné zábavné čítanie však neutíchal, a tak sa ich zostavovaním začali zaoberať aj ľudia bez astrologického vzdelania. Bulvárna astrológia bola na svete.

K ešte väčšiemu rozostreniu hraníc a zmätku pojmov medzi bulvárnou a tradičnou astrológiou potom došlo spolu s ďalšou vlnou záujmu o hnutie New Age v druhej polovici 20. storočia. Na tradičný západný astrológický symbolizmus bulvárna astrológia často umelo používala vzájomne nekompatibilné mimoeurópske astrologické tradície premiešané so zmesou podobne zľudovených poznatkov z iných neastrologických okultných odborov. Bulvárna astrológia tak dostala svoju súčasnú podobu.

Napriek všetkému sú obľúbené

Hoci sa väčšina súčasných tradičných astrológov od všetkých foriem bulvárnej astrológie dištancuje, stal sa tento odbor nedeliteľným sprievodcom a akýmsi „zlým svedomím“ astrológie zrejme už navždy. A aj keď si to zvyčajne nepripúšťajú, astrológovia sami množstvom svojich aktivít ďalšiemu rozvoju tohto odboru napomáhajú. Ich astrologické učebnice a knihy v snahe byť zrozumiteľnými čo najširšiemu spektru čitateľov, alebo mať atraktívnu, ale jednoduchú a prehľadnú grafickú úpravu, často v miernejších formách obsahujú podobné prvky, akými sa vyznačuje bulvárna astrológia. A potom pri následnom preberaní informácií sa zvyčajne zjednodušené tvrdenia (napr. o kalendárnom trvaní znamení) vydávajú za „v astrológii všeobecne známy fakt“. Napokon, niektorí astrológovia dodnes  zostavujú ľudové almanachy,  populárne „astrologické kalendáre“ a horoskopy, ktoré sú napriek všetkému stále obľúbené.

(vnen)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie