Aj podľa chôdze je možné identifikovať páchateľa

14.4.2019
chôdza

Zdroj: pixabay

Páčil sa vám článok?

Zo spôsobu, akým sa pohybujeme, sa dá mnohé vyčítať. Preto z analýzy spôsobov chôdze dokáže fyzioterapeut ľahko poznať, s kými bolesťami jeho pacient zápasí. Štýl chôdze prezrádza ešte niečo iné – ak sme a aký je náš vnútorný svet. Chôdza môže dokonca prezradiť aj páchateľa, lebo je skutočne jedinečná a nedá sa skryť pod žiadnu masku ani kapucňu.

Rýchlo a rázne vpred

Ženy, ktoré sa pohybujú rýchlymi, ráznymi a dlhými krokmi, sú aktívne a sexuálne príťažlivé. Dôvodom je to, že aj v skutočnosti menej atraktívne krátke nohy pri rýchlom pohybe vyzerajú dlhšie. Podľa odborníkov je rýchla chôdza aj prejavom sebavedomia.

Pomaly, pokojne a vyrovnane

Žena, ktorá si napriek hektickému spôsobu života udrží štýl pomalej, rozvážnej a uvoľnenej chôdze, si získa rešpekt svojho okolia. Tento štýl chôdze sa interpretuje ako prejav vyrovnanosti. Pokojne kráčajúca žena pôsobí sebaisto, ako rodená vodkyňa.

Pekne pružne na špičkách

Ramená voľne zvesené a krok odpružený na prednej časti chodidla – to je spôsob chôdze ženy, ktorá nie je ničím zaťažená a preto pôsobí vždy uvoľnene. Je to preto, že sa pätami takmer nedotýka zeme. Ženy aj muži, ktorí kráčajú týmto spôsobom (skoro by sa dalo povedať, že tanečným krokom), sú zvlášť odolní voči stresu.

Hojdavý pohyb paží

Žena, ktorá pri chôdzi výrazne pohojdáva pažami, budí dojem silnej osobnosti. Navyše budí dojem športovo založenej ženy. Dokazujú to pokusy s rozdielnymi spôsobmi reči tela. Pohojdávajúce paže sú vnímané ako znak športovej povahy, niekedy ale nemusia pôsobiť práve žensky.

Pohľad upretý do diaľky

Žena, ktorá pri chôdzi hľadí vždy k horizontu a nedá sa rozptyľovať okolím, akoby sa vyhýbala stretu s pohľadmi iných ľudí. Pre psychológov je to výraz introvertnej povahy, ktorá si je ale vedomá svojich cieľov a je pripravená sa za ne postaviť.

Chôdza prezradí aj páchateľa

Preto sa jej analýza používa aj pri policajnom vyšetrovaní. Je totiž ťažšie zatajiť chôdzu v porovnaní napríklad s tvárou, pretože ľudia sa musia pohybovať. Tieto charakteristiky vytvárajú z identifikácie podľa chôdze pomerne atraktívnu biometrickú metódu. V súčasnosti sa výskum v identifikácii osoby podľa dynamického stereotypu chôdze intenzívne študuje nielen v zahraničí, ale aj u nás. 

(vnen)  

Páčil sa vám článok?