Alternatívne metódy liečenia kladú dôraz na liečenie nielen tela, ale aj duše

13.4.2019
alternatívna medicína

Zdroj: pixabay

Páčil sa vám článok?

V modernej pretechnizovanej dobre vyhľadáva čím ďalej tým viac ľudí liečbu mimo klasickej medicíny. V posledných desaťročiach sa čím ďalej tým častejšie hovorí o alternatívnom liečení ako o celostnej medicíne. Celostná alebo holistická medicína sa nezameriava len na fyzické ťažkosti, ale aj na psychiku človeka a jeho dušu. Pri liečbe tak často využíva postupy, ktoré veda nedokáže zmerať a vysvetliť.

Aura soma

Aura soma je holistická terapia, ktorá pomáha uviesť do harmonického stavu našu myseľ, telo a dušu. Využíva pri tom silu farebných minerálov a rastlinných olejov. Farebné flľaštičky si vyberá človek sám alebo s pomocou terapeuta. Farebnými olejmi si človek natiera miesto, ktoré považuje za problematické. Energia, ktorú v sebe olejčeky majú, pomáha človeku k harmonizácii a umožňuje vedomý duševný rast. Ide o veľmi jemnú metódu, ktorá sa dá využiť aj pri malých deťoch, napríklad pri hyperaktivite alebo nočných strachoch.

Koloidné kovy

Kovy sa na liečenie používali už od pradávna. Dnes sa opäť začínajú využívať na liečenie vo forme koloidných roztokov, v ktorých sú kovy roptýlené ako mikroskopické častice. Koloidné striebro zlepšuje imunitu, pomáha pri liečbe zápalov a kožných chorôb. Koloidné zlato regeneruje tkanivo, zdokonaľuje duševné schopnosti, zmierňuje stres a depresie. Koloidná meď zase zlepšuje stav pokožky a vlasov, činnosť mozgu a pozitívne ovplyvňuje niektoré duševné choroby.

Čakry a energia

Podľa starobylého indického učenia naším telom prúdi neustále energia. Tiež sú v ňom miesta, ktoré dokážu energiu preberať, pretvárať a zase vyžarovať. Nazývajú sa čakry a sú spojené obrovským množstvom kanálov, ktorými prúdi energia. Pokiaľ sa jej nič nestavia do cesty, nie je ničím blokovaná, potom je naše telo energicky vyážené a harmonizované. Strach, stres, napätie, prílišná zaťaž alebo negatívny vplyv okolia môžu tieto energetické kanále zablokovať. Takéto zablokovanie sa môže neskôr prejaviť fyzickými aj psychickými problémami. Čakry sa dajú odblokovať meditáciou, cvičením, prikladaním kameňov, liečením farbami alebo ich môže zharmonizovať či odblokovať liečiteľ.

Kineziológia

S prúdením energie pracuje tiež kineziológia. Vychádza z toho, že všetky naše zážitky a prežitky sa ukladajú v našom mozgu a ovplyvňujú našu psychiku a naše zdravie. Kvôli negatívnym zážitkom sa postupne vytvárajú bloky, ktoré nám znemožňujú využívať svoje schopnosti naplno a sú tiež príčinou fyzických ťažkostí.  Odhalovanie blokov robí kineziológ pomocou svalového testu. Kladie pacientovi otázky, pritom ho drží za ruku a na základe zisteného svalového odporu pri odpovediach hľadá príčinu problému. Harmonizáciu a odblokovanie potom robí kineziológ pomocou špeciálnych dotykov a masáží. Niektorí kineziológovia využívajú tiež liečivé kamene, liečbu farbami a podobne.

Bachove esencie

Bachove esencie sa zameriavajú na dosiahnutie vnútornej rovnováhy a harmónie. Keď ju človek dosiahne, pozitívne ho to ovplyvní vo všetkých sférach, vrátane telesných problémov. Bachove kvetové esencie obsahujú 38 esencií pripravených z nejedovatých voľne rastúcich rastlín a stromov. Esencie jemne pôsobia na negatívne emócie, pomáhajú nám odhaliť naše skutočné túžby a dosiahnuť harmóniu. Zaujímavosťou je, že zakladateľom tejto metódy je Angličan Eduard Bach, ktorý bol dlhé roky uznávaným lekárom.

Liečivé kamene

Drahé kamene sa na liečenie používali už od pradávna. Ich pôsobenie vysvetľujú liečitelia tak, že každý kameň je presne organizovaná hmota, ktorá ovplyvňuje prúdenie energie. A pretože je energia prirodzeným základom života, môžu kamene pozitívne pôsobiť na našu psychiku a zdravie.

Kamene je možné prikladať na telo, využívať na masáže, pripravovať z nich obohatenú vodu, alebo s nimi čistiť priestory, kde sa zdržujeme. Rovnako, ako ostatné metódy celostnej medicíny, sa a ni liečba kameňmi nepovažuje za náhradu klasickej medicíny. Rozhodne je ale zaujímavým podporným prostriedkom a vzhľadom ku kráse a príťažlivosti kameňov tiež prostriedkom veľmi príťažlivým.

Čínska medicína

Čínska medicína je tiež mimoriadne populárna. Za jej popularitou stojí najskôr to, nelieči len príznaky, ale každú chorobu vidí ako komplexný problém, ktorý má príčiny nielen v tele, ale aj v duši.

Pracuje s prúdením energie a využíva metódy, akými sú akupunktúra, akupresúra, používanie bylín a podobne.

Pokiaľ sa rozhodnete pre tento spôsob liečby, majte na pamäti, že treba byť trpezlivý. Nič nie je dobré uponáhľať a dosiahnutie harmónie a nápravy toho, čo nefunguje, je beh na dlhú trať.

Homeopatia

Homeopatia je dnes pokladaná za najrozšírenejšiu alternatívnu liečebnú metódu. V mnohých štátoch, ako napríklad v Británii alebo Nemecku, ju uznáva široká verejnosť. Aj homeopatia vníma chorobu ako širší problém. Na liečenie využíva tzv. homeopatiká. Na ich prípravu sa používajú tinktúry, minerálne a živočíšne, ale zriedené a pripravené konkrétnymi overenými postupmi. Tieto homeopatiká potom vyvolávajú reakciu, ktorá podporuje obranné sily tela, aby samo čelilo problémom. Homeopatická liečba je veľmi individuálna. Homeopat hľadá konkrétny liek pre konkrétneho človeka. Homeopatika sú neškodné a tiež maximálne šetrné.

(vnen)

 

 

 

 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie