Vytáča ma manžel, dcéra, aj svokra. Môžem sa vôbec hnevať?

13.4.2019
hnevám sa

Zdroj: pixabay

Páčil sa vám článok?

Niektorí ľudia sú presvedčení, že by a hnevať vôbec nemali, že hnev je negatívna emócia, takmer neprípustná. A už vôbec nie je prípustné dávať hnev najavo. Ale hnev je pre nás veľmi užitočný, dáva nám možnosť viac sa poznať, aj skončiť s mechanizmami fungovania, s ktorými nie sme spokojní. Porozprávali sme sa o tom psychiatričkou MUDr. Luciou Vaškovou.

Prečo nás teda dokáže okolie vytočiť?

Najčastejšie preto, že sa ľudia okolo nás nesprávajú podľa našich predstáv a nárokov. To, že ma niekto vytočí, nie je jeho „vina“, treba sa vždy pozrieť na to, čo konkrétne vytočilo mňa. Napríklad požiadam svoju dcéru, aby mi priniesla krém z kúpeľne, lenže ona si práve kontroluje niečo v mobile a povie – o chvíľku. Ja sa rozčúlim, prečo mi ho nemôže priniesť hneď, lebo mám pocit, že je to dôležitejšie. Alebo ma vytáča šéf, keď na poslednú chvíľu úplne zmení koncepciu zadanej úlohy, navyše jeho zmeny sa mi zdajú horšie ako bol môj návrh. V oboch prípadoch sa hnevám práve preto, že sa veci nedejú podľa mojich predstáv. Lenže – prečo by mali? Alebo ma vytáča kamarátka, ktorú fackuje jej priateľ, sťažuje sa, ale keď jej poviem, aby sa s ním rozišla, tak s ním zostáva naďalej. V tomto prípade sa hnevám na to, že zbytočne investujem energiu a čas niekam, kde to nemá žiadny význam.

Často sa ale hneváme sami na seba...

Na seba sa najčastejšie hneváme preto, že si myslíme, že by sme mali vedieť niečo, čo rozhodne ešte nevieme, aj preto, že opakujeme mechanizmy, ktoré nám v živote nefungujú, ale sme ich schopní zmeniť až vtedy, keď sa na seba skutočne naštveme. Napríklad ja sa viem rozčúliť, keď sa napr.snažím niečo opraviť, opakujem stále to isté, ten istý pohyb a - nič. Keď už to zopakujem desaťkrát a nič, tak sa rozčúlim a až potom to skúsim ináč a zvyčajne s úspechom... Tiež sa musím naozaj naštvať sama na seba, aby som napr. prestala jesť sladkosti (keď sa pozriem na číslo, ktoré mi ukazuje váha...). Alebo sa musím naštvať sama na seba, aby som prestala kamoške, či kolegyni len pritakávať a začala hovoriť aj svoj vlastný názor.

Hnev je naozaj veľmi užitočná emócia, ktorá nám môže pomôcť zmeniť svoje fungovanie k lepšiemu.

(vnen)

Páčil sa vám článok?