Hydinári varujú pred Veľkou nocou: Pozor na podozrivo lacné vajcia

11.4.2019
0
Vajíčka

Zdroj: shutterstock

Páčil sa vám článok?

Ak sa chystáte zásobiť na veľkonočné sviatky vajíčkami, v obchodoch dobre vyberajte. Nedajte sa zlákať nízkou cenou, mohli by ste si domov priniesť pochybnú kvalitu. Únia hydinárov upozorňuje, že na pultoch sa už objavili poľské vajcia, ktoré nedávno sprevádzali potravinové škandály a museli ich vtedy stiahnuť.

Vajíčka spoza hraníc dovážame napriek tomu, že naši producenti sú schopní z vlastných zdrojov pokryť aj zvýšené požiadavky obchodov a stravovacích zariadení. V ponuke ich bude dosť aj počas tohtoročných sviatkov, a to v rôznych veľkostiach. Fakt však je, že slovenské sú o niečo drahšie ako tie z dovozu a ľudia sa stále pozerajú na cenu. Šetriť za každú cenu sa naozaj nevypláca. 

„Keďže pred Veľkou nocou každoročne ľudia kupujú vajcia viac, očakávame aj viac vajec zo zahraničia. Aj z krajín ako Holandsko či Poľsko, kde nie tak dávno vznikla fipronilová kauza, prípadne boli nakazené  salmonelózou. Hoci naše kontrolné orgány robia maximum pre to, aby sa podobné prípady už nevyskytli, to neznamená, že vždy prichádza z cudziny na slovenský trh špičková kvalita. Neraz sa k nám dovážajú vajcia tesne pred skončením 28-dňovej  spotreby, ktoré precestovali stovky kilometrov po Európe. Pritom pri každej potravine, a týka sa to aj   vajec, platí, že čerstvosť je jedným z významných atribútov kvality,“ upozorňuje Ľubomír Urban z Únie hydinárov Slovenska.

Na pripomenutie: fipronilová kauza vypukla pred dvoma rokmi najskôr v Holandsku, potom  sa ukázalo, že touto chemickou látkou boli kontaminované aj belgické, nemecké i poľské vajcia a nakoniec ich objavili až 40 v štátoch. Obchody tak museli stiahnuť milióny vajec. Fipronil je totiž pri chove hydiny v EÚ zakázaný - pri nadmernej a dlhodobej konzumácii môže spôsobiť vážnejšie zdravotné problémy.

​Lacným vajciam z dovozu naši hydinári nevedia konkurovať. „Nákupná cena zo strany obchodu nepokrýva ani výrobné náklady slovenských producentov, preto je otázne, aké vajcia z Poľska sa k nám doviezli. To úvahy treba tiež vziať fakt, že náš severný sused patrí k najväčším producentom vajec v Európe, a tak sa ich snaží umiestniť, kde sa dá. Navyše, sú to vajcia z klietkového chovu, ktorých  majú slovenskí hydinári plné sklady,“ pripomína Urban.

Ak si chcete kúpiť čerstvé vajcia zo Slovenska, skontrolujte si nielen označenie na krabici, v ktorej sú zabalené, ale overte si aj krajinu pôvodu priamo na škrupine. Keď majú označenie SK, sú naše, domáce. Na škrupine si môžete overiť aj spôsob chovu  nosnice: 0 označuje ekologickú poľnohospodársku výrobu, 1 chov vo voľnom výbehu, 2 chov na podlahe a  3 chov v obohatených klietkach.

Obozretní buďte aj na trhoviskách. „Mýtus o kvalitných domácich vajíčkach na trhoviskách zneužívajú aj rôzni špekulanti, ktorí dovezú neoznačené vajcia zo zahraničia a predávajú ich ako domáce. Dokonca vieme o prípade, kedy takýto chytrák predával akože bio vajce a na škrupine bol kód  klietkového chovu z Maďarska. Keď už domáce vajcia, tak zo známeho a osvedčeného  zdroja, ktorý  spĺňa aj všetky hygienické parametre vrátane skladovania,“ odporúča Ľubomír Urban.

(ac)

Páčil sa vám článok?