Lieky hromadíme v domácich lekárničkách a ordinujeme si ich sami. Pozor, je to nebezpečné!

25.3.2019
lieky

Zdroj: shutterstock

Páčil sa vám článok?

Každý piaty Slovák rieši svoj akútny zdravotný problém užitím lieku na predpis, ktorý nespotreboval pri predchádzajúcej chorobe.

Ukázal to nedávno realizovaný prieskum pre projekt Lieky s rozumom, ktorý zorganizovala Asociácia na ochranu práv pacientov SR. Odhalil nielen spôsob, akým postupujeme pri riešení nášho akútneho zdravotného problému, ale aj to, či sa o svoju liečbu dostatočne zaujímame. V prieskume až dve tretiny opýtaných pripustili, že sa pri náhlom zdravotnom probléme liečia voľnopredajnými liekmi alebo liekmi, ktoré im zostali z predchádzajúcej liečby.

„To, že pacienti bez obáv, a najmä bez konzultácie s lekárom či lekárnikom, siahnu po lieku na predpis, je veľmi rizikové. Navyše, aj voľnopredajný liek z domácej lekárničky je stále liek, a preto je lepšie, ak sa pacient o jeho užívaní poradí s odborníkom,“ upozorňuje farmaceutka z lekárne Dr.Max PharmDr. Jana Danielčáková a dodáva, že pri nesprávnej kombinácii liekov, výživových doplnkov či potravín môžu vzniknúť nežiaduce účinky, ktoré dokážu zdravotný stav pacienta ešte viac skomplikovať.

Pozor na kombinácie liekov

Takouto kombináciou môže byť napríklad aj bežne používaný horúci nápoj pri prechladnutí, ktorý obsahuje účinnú látku paracetamol a fenylefrín, s liekmi na vysoký krvný tlak. Pri takomto súbežnom užití liekov hrozí nielen zvýšené riziko hypertenzie, ale aj ďalších srdcovocievnych komplikácií.

 Pacienti si dokonca zvyknú zamieňať teplý čaj za horúci nápoj, a tak ho užívajú častejšie než sa odporúča. Nadmerné pitie horúcich nápojov však môže pôsobiť toxicky na pečeň. Informácie o tzv. liekových interakciách sú súčasťou príbalového letáku. Ako však ukázal prieskum, len polovica ľudí si ho prečíta skôr ako užije nový liek, s ktorým nemá žiadnu skúsenosť.

Ľudia sa spoliehajú na internet

Aj napriek tomu, že sa o voľnopredajných liekoch môžeme poradiť s odborníkom v lekárni a prečítať si o nich všetky dôležité informácie z príbalového letáku, stále sa mnohí spoliehame aj na internet.

Podľa prieskumu hľadá informácie o užívaní voľnopredajných liekov na internete až každý štvrtý Slovák a každý piaty sa obráti o radu na svojich blízkych. Nie je na tom nič zlé, ak pacient dokáže odlíšiť dôveryhodný zdroj od potenciálne nebezpečného.

„Najbezpečnejšie informácie o liekoch získate na stránkach štátnych inštitúcií, zdravotných poisťovní, lekárskych, lekárnických či pacientskych organizácií, ktoré za svoj obsah zodpovedajú a sú dohľadateľné,“ vysvetľuje Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov.

(ben)

 

 

Páčil sa vám článok?