Trávite veľa času za počítačom? Poradíme vám, čo robiť, aby vám to neškodilo

23.3.2019
sedenie pri počítači

Zdroj: shutterstock

Páčil sa vám článok?

Potrebujeme ho k práci, hľadáme v ňom informácie, zabávame sa s ním. Počítač je neoddeliteľnou súčasťou nášho života a trávime za ním čoraz viac času. No, pridlhé sedenie pred obrazovkou napomáha ku vzniku obezity, srdcových chorôb, cukrovky alebo artritídy, čo môže viesť k predčasnej smrti. Poradíme vám, ako môžeme eliminovať tieto následky.

Prechádzajte sa

Snažte sa čo najviac chodiť a prechádzať. Ak to situácia umožňuje, vstaňte každú hodinu aspoň na dve - tri minúty zo stoličky a poprechádzajte sa po kancelárii, navštívte toaletu alebo inak zamestnajte svoje nohy. To isté platí pri ceste do a z práce. Ak chodíte MHD, vystúpte o zastávku skôr a prejdite sa tých pár stoviek metrov. Ak chodíte autom, zaparkujte ďalej od práce. Využite obed na to, aby ste sa prešli na čerstvom vzduchu.

Duševne relaxujte

Oddych po práci je extrémne dôležitý, keďže vás zbavuje nahromadeného stresu. Nájdite si teda niečo, pri čom zrelaxujete a ľudovo povedané vypnete. Môže to byť čokoľvek – od varenia, prechádzok, nákupov, športovania či fotografovania. Hrávajte hry alebo objavujte iné zábavné aktivity.

Cvičte

Máte posilňovňu pár metrov od domu? Prestaňte sa len obdivne pozerať na tých, ktorí majú ešte energiu na to, aby si išli po práci zacvičiť, pridajte sa k nim, vyskúšajte jógu, zumbu alebo pilates. Začiatky možno nebudú najľahšie, ale potom, čo si vaše telo na nový režim zvykne, začnete pociťovať benefity svojho rozhodnutia. Aké benefity to budú? Cvičenie je prostriedkom k zmierňovaniu akútneho i chronického stresu a vedie k zvýšeniu kvality života.

Vyskúšajte fitloptu

Zabudnite na stereotyp, že fitlopta je nástroj využívaný pri aerobiku či iných cvičeniach a použite ju namiesto kancelárskej stoličky. Zlepšuje balans, koordináciu, reflexy alebo posilňuje brušné a zadné svaly. Navyše, v porovnaní s kvalitnými kancelárskymi stoličkami stojí fitlopta aj desaťkrát menej. Ignorujte posmešky kolegov, kým oni budú stonať od bolesti, vy budete fit.

Zmeniť návyky a stereotyp nebýva ľahké. Ak sa však pre to rozhodnete, vaše telo i myseľ sa vám za to odvďačia a budete sa cítiť výborne.

(vnen)

Páčil sa vám článok?