Prinášajú nám šťastie, ochraňujú nás pred zlými silami. Talizmany a amulety

22.3.2019
talizmany

Zdroj: shuttrestock

Páčil sa vám článok?

Často ich používame ako dve slová s rovnakým významom, nie sú to však synonymá. Majú totiž rôzne použitie. Amulet má pred niečím chrániť (kliatbou, chorobou, pôsobí ako prevencia zdravia...) a talizman niečo prináša, privoláva (šťastie, lásku, zdravie....).

Amulet je predmet, ktorému sa pripisuje ochranná moc pred démonmi, urieknutím, chorobami, nešťastím a podobne. Samotné  slovo je odvodené z latinského „amuletum“ a znamená objekt, ktorý ochraňuje, respektíve lekársky prostriedok. „Amoliri“ zasa znamená odsunúť, oddialiť. Hovorí sa, že si ho človek nemôže kúpiť, mal by ho buď nájsť alebo dostať do daru.

Používanie amuletov je známe od dôb predhistorických, z ktorých sa našli amulety z kostí, hliny, bronzu. Zväčša pochádzajú z prírody, môže nimi byť zvieracia kosť, kameň, zub, pierko, kus dreva, sušené byliny, hlinené či sklenené koráliky, kožené remence. Amulet si nemôžete vyrobiť, iba upraviť do podoby, aby ste ho mohli nosiť pri sebe (ako napr. Indiáni nosili svoje vrecúško s medicínou. Takéto vrecúško nosili aj naši predkovia – volalo sa „merindička“ a bol to uzlík s rôznymi drobnosťami - bylinky, minca, semienka, soľ, zrnká obilia a pod.). Amulet sa musí nabiť vlastnou energiou! Najjednoduchšia metóda spočíva v tom, že amulet sa nabije opakovaním určitého zaklínadla. Pritom je potrebné prednášať všetky slová jasne, zreteľne a výrazne.

Talizman priťahuje priaznivé vplyvy a zväčša sa vyrába a magicky nabíja na konkrétny účel - napríklad pre výhru v súdnom spore, môže posilniť osobné kvality, navodiť stav harmónie a zosilniť priaznivý vplyv planetárnych síl. Pôvod slova talizman nie je jednoznačný – môže pochádzať z gréckeho „telesma“, čo znamená rituál, alebo je odvodené z arabského „talásim“, posvätný alebo čarovný obraz. Talizmany majú často podobu obrazcov či magických formúl napísaných na papieri alebo vyrytých do vhodného materiálu, ktorý môže byť nositeľom informácie, najčastejšie do drahých kameňov (gemy a kamey), medi, zlata či striebra. Talizmanom môže byť aj samotný drahý kameň, ale treba si ho vedieť vhodne vybrať podľa toho, aké schopnosti potrebujeme posilniť, akú energiu doplniť, čo vyliečiť. Najúčinnejší je ale talizman, ktorý si vyrobíme sami.

 

Poverčiví sú domorodci aj svetové celebrity

Čo všetko prináša šťastie?

Aj dnes si dávame do bytov podkovy či sošky svätých, do kancelárií figúrky prasiatok a na krk rôzne prívesky. To všetko v tichej viere, že nám to nejakým spôsobom prinesie šťastie. V prítomnosti takýchto predmetov sa cítime pokojnejšie a príjemnejšie. Talizmany a amulety odnepamäti mali ochrániť svojich majiteľov pred zlými silami a priniesť im to, po čom túžili. Máte nutkanie trikrát poklepať na drevo vždy, keď hrozí, že by ste mohli „zarieknuť“ svoje šťastie? Alebo si na dôležitú skúšku oblečiete starý sveter, pretože vám už v minulosti „priniesol šťastie“? Nemusíte sa preto hanbiť. Ani moderná doba neotriasla sklonom k viere v nadprirodzené sily, hlboko zakorenenej v mysliach väčšiny ľudí. Ale sú to len povery?

Honba za talizmanmi môže mať aj veľmi drastickú podobu. Kedysi vraj museli indickí princovia piť z čaše vyrobenej z rohu nosorožca. Verili, že sa čaša rozlomí napoly, ak by niekto do nápoja primiešal jed. Stavy nosorožcov dramaticky poklesli aj po tom, ako sa z ich rohov začal vyrábať prostriedok na podporu potencie hoci výskumy ukázali, že neobsahuje nič, čo by malo afrodiziakálne účinky.

Aj mnohé celebrity si potrpia na drobné rituály, veria talizmanom alebo amuletom, ktoré im majú priniesť šťastie a úspech, chrániť ich.
Futbalista David Beckham tak nosí na zápästí  "mystický náramok" s drahokamami a krištáľmi na posilnenie potencie, upevnenie zdravia, zabezpečenie pracovných úspechov. Podobné náramky nosia tiež modelka Heidi Klum, herečka Kristin Davis alebo speváčka Courtney Love. A takéto "čarovné" šperky vôbec nie sú žiadnou novinkou. Pred viac ako 100 rokmi jeden magický náramok vlastnila aj kráľovná Viktória. Herečka Cameron Diaz nedá pre zmenu dopustiť na svoj náhrdelník s tajomným medailónom - zastaviť jej starnutie a priniesť jej dlhovekosť. Rovnako tak hviezda tolkšou Oprah Winfrey alebo Mary Kate Olsen majú svoje osobné talizmany pre šťastie, ale aby vraj nestratili svoju moc, skrývajú ich pred zrakmi všetkých zvedavcov vo svojich kabelkách.

Ako si vybrať talizman?

- Nemusí byť ten najligotavejší a najdrahší, aby fungoval. Talizman by vás mal niečím osobitým upútať a priťahovať. Takisto by mal súvisieť s vaším životom či kultúrou, ktorá je vám blízka. Darmo sa budete pozerať na japonské znaky, keď nerozumiete ich histórii ani významu.
- S talizmanom sa musíte stotožniť. Možno vám namiesto komplikovaných symbolov či neznámych kameňov prinesie šťastie obyčajný zelený štvorlístok.
- Nezabúdajte, že talizman je čisto osobná vec, a preto predmet, ktorý priniesol šťastie vašej priateľke, nemusí priniesť šťastie vám.

A nakoniec malá rada – nespoliehajte sa vo všetkom len na talizman, svoje šťastie máte v rukách najmä vy!

(vnen)

 

 

Páčil sa vám článok?