Prezradíme vám, ktoré hormóny nám bránia chudnúť

22.3.2019
chudnutie

Zdroj: shutterstock

Páčil sa vám článok?

,,Hmotnosť ovplyvňujú viaceré hormóny,“ tvrdí diabetologička Adriana Ilavská, odborníčka na zdravie a zdravú výživu.

Všetky hormóny sú podľa Ilavskej potrebné pre správne fungovanie organizmu. ,,Pri ich chýbaní vznikajú ochorenia rôznych systémov. Niektoré sú životne nevyhnutné. Príkladom je inzulín,“ hovorí odborníčka. Sú to chemické látky, ktoré dokážu kontrolovať všetko od metabolizmu, rast, až po správanie a náladu.

Ilavská tvrdí, že aj hmotnosť ovplyvňujú mnohé hormóny. ,,Leptín vylučovaný tukovými bunkami, ghrelín a obestatín zo žalúdka a tenkého čreva,  inzulín tvorený beta-bunkami podžalúdkovej žľazy, hormóny štítnej žľazy T3 a T4, kortizol z nadobličiek, pohlavné hormóny – progesterón, testosterón, estrogén,“ vymenováva. Ak je niektorého v tele viac, automaticky tým narušuje rovnováhu ostatných a tým vzniká reťazová reakcia. Na jej konci je okrem mnohých iných ochorení aj obezita.

Kľúčom ku krásnej postave sú:

Leptín - hormón sýtosti

Jeho množstvo v tele závisí od množstva tukového tkaniva. Pri porušenej funkcii tohto hormónu vzniká leptínová rezistencia, kedy organizmus stráca schopnosť vnímať jeho signály a pocit sýtosti.

Ghrelín - hormón hladu

Tvorí sa v tráviacom trakte – v žalúdku a tenkom čreve, odkiaľ jeho informácie idú do mozgu a zvyšujú chuť do jedla.

Obestatín sa tvorí v tých istých častiach tráviaceho traktu, ako ghrelín, ale má opačný účinok.

Ďalšími hormónmi, ktoré majú vplyv na hmotnosť, sú napríklad takzvané stresové hormóny ako adrenalín, kortizol, noradrenalín, ktoré ovplyvňujú trávenie v strese. Zaraďujeme sem aj testosterón, ktorý sa s pribúdajúcimi kilogramami mení na estrogén.

 Pomáha pohyb a strava

Kľúčom k rovnovážnemu stavu hormónov a správnemu fungovaniu metabolizmu a hormónov je v prvom rade jedlo.

,,Strava má byť čo najprirodzenejšia, bez priemyselného spracovania,“ hovorí Ilavská. Jedzte potraviny čo najmenej obohatené o prídavné látky, konzervanty. Nezabúdajte ani na aktívny život a dostatok odpočinku.

(ben)

Páčil sa vám článok?