Chcete sa doma cítiť lepšie? Skúste to podľa feng šuej

20.3.2019
feng šuej

Zdroj: shutterstock

Páčil sa vám článok?

Dávna náuka o prúdení energií môže ovplyvniť náš domov, priniesť nám prospech, naučiť nás žiť v harmónii.

Spálňa ako miesto odpočinku

Kvalitný oddych a spánok sú jednou z podmienok kvalitného života. Preto by spálňa mala byť miestom, kadiaľ bez ťažkostí prechádza čo najviac prospešnej životnej a sexuálnej energie.

Zo spálne rozhodne odstráňte všetky elekronické prístroje, ktoré tok energií výrazne narúšajú. Zabudnite na televízor, notebook a aj na nabíjanie telefónu v zásuvke pri posteli. V spálni by ale nemali byť ani kvety.

Dôležitý je dostatok kvalitného vzduchu. To sa dá dosiahnuť buď vetraním alebo zvlhčovačom.

Posteľ je dobré postaviť k stene tak, aby ste videli na dvere a neležali priamo pod oknom. Nad posteľ by ste nemali nič  vešať. Zrkadlá, baldachýny, luster, rôzne ozdoby by tu len škodili. Pozitívne pôsobia nočné stolíky, na každej strane postele jeden. Nemali by sa ale postele dotýkať. Na stolíky môžete dať dvojicu mandarínskych kačičiek. Tento talizman je veľmi obľúbený, symbolizuje trvalé a pevné partnerstvo. Manadrínske kačičky sú totiž známe tým, že majú jedného partnera celý život.

V spálni je treba zvoliť také farby, ktoré prispievajú k pocitu pokoja a podporujú relaxáciu. Odtiene šedej, modrej či béžovej sú do spálne tou správnou voľbou.

Buďte opatrní pri výbere obrazov. Depresívne či strašidelné kúsky by narúšali vašu rovnováhu. Prospešné sú obrazy, ktoré vás upokoja, alebo zobrazujú to, po čom túžite.

Predsieňou vstupuje energia

Je to aj miesto, ktoré prichádzajúci vidí ako prvé, ktoré ho buď príjemne navnadí, alebo odradí.

Ideálna je priestranná a svetlá predsieň. Ak takú nemáte (v panelákových bytoch to nie je nič výnimočné), napravte to pomocou farieb a zariadenia. Vymaľujte ju svetlými odtieňmi, nainštalujte niekoľko svetiel, ktoré vytvárajú príjemný dojem, zrkadlá využite na odraz svetla. Ale majte na pamäti, že by zrkadlo nemalo byť umiestnené priamo oproti dverám.

V predsieni hrá veľkú úlohu dostatok miesta a poriadok. Rozhodne z nej nerobte skladisko nepotrebných vecí. To by potom negatívne ovplyvňovalo všetku energiu, ktorá do bytu prichádza. Prúdenie energie priaznivo ovplyvňuje čínska zvonkohra, ktorá sa rozozneje, keď otvoríte dvere. Svoje miesto by tu mali mať aj talizmany, napr. trojnohá žaba, ktorá priťahuje energiu, do domácnosti prináša peniaze a zlepšuje hospodárenie. Mala by byť umiestnená tak, aby hlavou smerovala dovnútra bytu, akoby k vám práve prichádzala.

V bytoch, kde je feng šuej súčasťou života, sa práve do predsiene umiestňujú domáce talizmany a bôžikovia, ktorým sa na oltáriky dávajú kvetiny a vonné tyčinky. Namiesto oltárika však pokojne v predsieni môžete vystaviť predmety, ktoré sú vám nejako blízke. Fotografie členov rodiny, nejaké darčeky a podobne.

Kuchyňa je sídlom blahobytu

Kuchyňa predsatvuje miesto, kde sa snúbi blahobyt so zdravím a kde sa tiež často stretávajú členovia rodiny. V minulosti bola kuchyňa skutočným srdcom domu a v súčasnosti sa trend obytných kuchýň zase vracia.

Podľa feng šuej je nutné postarať sa o to, aby pozitívna energia v kuchyni mohla voľne prúdiť a aby ženský a mužský prvok (jin a jang) boli v rovnováhe.

Pozitívnu energiu do miestnosti pritiahnu rastliny na okne a tiež vybrúsené kúsky skla zavesené na okennom ráme. Ich mihotavá hra svetla miestnosť navyše zútulní a preteplí. Ak je okno priamo oproti dverám, je dobré na dvere použiť ľahký záves, ktorý spomalí príliš rýchle prúdenie energie.

 V kuchyni je nepriateľom číslo jedna neporiadok. Je dokonca ešte horší, než nedostatok svetla a čerstvého vzduchu. Skladovanie starých vrecúšok, tašiek, zvyškov potravín, stohy časopisov a novín, plné popolníky a hromadiaci sa neumytý riad, to všetko je zdrojom negatívnej energie, to všetko narúša harmóniu, otupuje našu životnú silu a zhoršuje náladu.

 V kuchyni je zastúpená mužská aj ženská energia. Mužskú jangovú energiu plnú ohňa v kuchyni nájdeme v podobe sporáka. Ženskú jinovú energiu predstavuje drez a chladnička. Nie je dobré, aby sporák stál vedľa chladničky alebo priamo vedľa drezu, lebo energie sa navzájom prebíjajú. Ak chladnička stojí priamo oproti dverám, môže negatívne ovplyvňovať pozitívnu energiu čchi, ktorá prichádza do miestnosti. Preto je lepšie umiestniť ju napr. k stene vedľa dverí.

Pretože ostré hrany nie sú vo feng šuej vítané, dávajte prednosť zaoblenému nábytku. Aj ostré predmety predstavujú zdroj energie, ktorá nie je priaznivá. Preto je dobré dávať kuchynské nože a príbory do zásuvky.

Ak sa vám páčia feng šuej talizmany, môžete si do kuchyne dať trojicu bôžikov Fu, Lu, Šou. Predstavujú dlhovekosť, zdravie a harmonickú rodinu, a preto sa do kuchyne veľmi hodia.

Pracovňa podporuje myslenie

 Človek by si prácu nemal nosiť domov, ale pribúda ľudí, ktorí pracujú aj doma. O pracovni ale hovoríme aj v prípade, že máte doma miestnosť, kde sa venujete svojim koníčkom.

Základom je pracovný stôl. A je úplne jedno, či ide o stôl kancelársky, šijací alebo o ponk. Maly by to byť kus nábytku, ktorý je zároveň praktický a na pohľad príjemný. Mal by ybť umiestnený tak, aby ste pri ňom sedeli alebo stáli chrbtom k stene a videli od neho na dvere. Z materiálov je najvhodnejšie drevo. Chladne pôsobia materiály ako kov alebo sklo, pôsobia skôr negatívne.

Ak sa venujete práci alebo záľubám, ktoré vyžadujú kreatívne myslenie, poveste si za stôl obraz alebo fotografiu, ktorá posilňuje vašu predstavivosť, inšpiráciu a intuíciu. Ak je vaša práca skôr o presnosti a o číslach, poveste si za seba obraz s lesom, skalami alebo pohorím. To totiž posilňuje stabilitu a logické myslenie.

Pokiaľ ide o rastliny, vyberajte také, ktoré sú húževnaté, odolné a prosperujú aj v ťažkých podmienakch. Dobré sú napr. sukelenty bez tŕňov, bambusy a niektoré druhy popínavých rastlín. Tie symbolizujú rast a kariérny postup.

Pamätajte si, že pracovňa nie je skladisko. Aj keď máte veľa vecí, alebo k práci potrebujete veľa podkladov, môže byť všetko účelne zrovnané. Poriadok na stole je predpoklad usporiadaných myšlienok. Ak k práci potrebujete náradie, malo by mať svoje stále miesto a nemali by ste ho nechať len tak sa povaľovať. Keď pracujete na počítači, dávajte pozor, aby sa vám nezaplietli káble. To narúša energiu v medziľudských vzťahoch a provokuje hádky.

Do pracovne sa hodia talizmany zvyšujúce prosperitu, pracovné nasadenie a prinášajúce úspech. Kapor so svojimi šupinami symbolizuje mince a bohatstvo. Keď stojí na zadnej plutve na vlne, predstavuje navyše schopnosť presadiť sa, ísť proti prúdu. Korytnačka s dračou hlavou zasa zlepšuje komunikáciu s nadriadenými.

Stretávanie v obývačke

Obývačka je miestom stretávania a príležitosťou na nové začiatky. Sem vodíme návštevy, tu si o nás ľudia robia úsudok podľa toho, ako je miestnoať zariadená.

Aby sa tu nielen návštevy, ale aj my sami cítili dobre, je dobré doržiavať niekoľko zásad.

Veľmi dôležitý je dostatok svetla. Nemal by tu byť žiadny tmavý kút, žiadne nepresvetlené miesto. Ak je v obývačke nedostatok svetla, môžete to napraviť pomocou premyslene rozvešaných zrkadiel a jasných, svetlých farieb. Svetlo totiž umožňuje, aby životadárna energia čchi pretekala celou miestnosťou. Pozor si ale dajte na to, aby zrkadlo neviselo priamo oproti dverám. Potom by totiž pozitívnu energiu odrážalo von z miestnosti. Prúdenie energie môže zlepšiť aj rastlina s okrúhlymi listami, alebo svetlý, optimisticky pôsobiaci obraz.

Pokiaľ ide o nábytok, nie je dobré, aby bola izba preplnená. Lepšie je, keď je nábytku menej, ale kvalitného a dobre umiestneného. Čo rozhodne škodí, to je nábytok s ostrými hranami, ktorý priťahuje škodlivú ostrú energiu. Oblé rohy a zaoblené hrany sú oveľa lepšie a pôsobia útulnejšie.

Nábytok určený na sedenie postavte tak, aby bol k dverám obrátený čelom alebo bokom. Na kreslá a pohovky dajte vankúšiky, ktoré posilňujú ženskú energiu. Ideálne je, keď miesto na sedenie pôsobí domácky a útulne.

Uprostred nábytku na sedenie by mal byť stôl, najlepšie drevený, okrúhly alebo oválny. Jeho úprava je dôležitá hneď z dvoch dôvodov. Jednako o nás veľa vypovedá, takže je vizitkou pred návštevami, a navyše je podľa feng šuej obrazom zdravia. Opäť tu platí, že menej je viac. Jednoduché ozdobné predmety a čerstvé kvetiny naaranžované vo váze sú to pravé.

(vnen)          

Páčil sa vám článok?