Ste krátkozrakí a zrak sa vám neustále zhoršuje? Zistite, či nejde o keratokonus

20.3.2019
keratokonus

Zdroj: neovízia

Páčil sa vám článok?

Ewa nosila okuliare od svojich pätnástich rokov. Pri každom zhoršení zraku vyhľadala očného lekára. Viacerí z nich jej zvyšujúce sa dioptrie riešili novými sklíčkami v rámoch. Tie nakrátko pomohli. Až kým sa jej rohovka nebezpečne nevyklenula.

Krátkozrakosť alebo tupozrakosť. Tak zvyknú reagovať niektorí oční lekári na zhoršujúce sa videnie mnohých ľudí, ktorých trápi oveľa závažnejšie ochorenie – keratokonus. Ak nedisponujú precíznymi prístrojmi alebo nemajú dostatočné vedomosti, nemožno sa im čudovať. Degeneratívne ochorenie rohovky sa totiž na spomínané diagnózy veľmi podobá a spočiatku je ťažké správne ho diagnostikovať. To bol aj prípad Ewy, ktorej sa zrak za ostatných päť rokov zhoršoval pravidelne a bola tak nútená nosiť okuliare s čoraz silnejšími dioptriami. „Ku koncu mi však nedokázali pomôcť ani tie. S nimi som totiž tiež nevidela ostro, šoférovanie sa pre mňa stalo stresujúcou aktivitou, písmená v texte sa mi rozplývali a radosti bežného života sa postupne vytrácali,“ spomína mladá žena. Situácia sa zmenila, keď navštívila viacerých očných lekárov, pričom sa začala skloňovať aj nová diagnóza. Keratokonus.

 

„Ide o progresívne degeneratívne ochorenie rohovky, pri ktorom dochádza k jej postupnému vyklenutiu a stenčovaniu. Najčastejšie v dolnej oblasti. V krajných prípadoch môže dôjsť k akútnemu prasknutiu vnútornej membrány a k prieniku vody do rohovky. Pre ochorenie je príznačná vysoká krátkozrakosť, aj do mínus 18 dioptrií a tiež vysoký nepravidelný astigmatizmus,“ vysvetľuje MUDr. Adriana Smorádková, očná lekárka a chirurgička z očnej kliniky NeoVízia, ktorá patrí ku svetovej špičke v liečbe keratokonusu.

 Ohrozené keratokonusom sú v súčasnosti najmä dve skupiny ľudí. Tínedžeri, mladí ľudia a tiež tridsiatnici a štyridsiatnici. Odhaliť ochorenie včas je dôležité u každého pacienta, no v prípade mladých ľudí a detí je táto potreba ešte o niečo väčšia. Zabrániť sa tak môže zbytočnej strate času a noseniu okuliarov, ktoré pomôžu len na určitý čas. „Problémom často je, že v bežných očných ambulanciách nie sú také diagnostické možnosti ako na profesionálnych očných klinikách. V rámci našich možností vieme prostredníctvom skríningu zachytiť keratokonus už v ranom štádiu. Vďaka tomu pacient roky nechodí po svete s rozmazaným videním, nevediac o svojom ochorení,“ hovorí MUDr. Lucia Sonntag, popradská očná lekárka z NeoVízie, ktorá sa s keratokonusom stretáva v regióne často.

 Prečo a ako keratokonus vzniká, je dnes ťažké určiť. Sčasti ide o genetické ochorenie, ktoré však postihuje viac mužov a chlapcov než ženy a dievčatá. „O jeho výskyte môže rozhodnúť aj životné prostredie. Častý je v krajinách s enormným slnečným žiarením. Úzko s ním súvisia aj alergie. Ľudia s keratokonusom si často šúchajú oči, čo môže ich stav ešte zhoršiť. Pridružiť sa môžu kožné ochorenia, atopický ekzém, akné. No smerodajný je nárast dioptrií. Vtedy je nevyhnutné absolvovať špecializované vyšetrenie,“ pokračuje MUDr. Smorádková, ktorá pravidelne prednáša na svetových fórach, ktoré s keratokonusom súvisia.

 Do jej rúk sa na odporúčanie rozhodla zveriť aj Ewa. „Po dôslednom očnom vyšetrení mi pani doktorka Smorádková potvrdila moju diagnózu. Dohodli sme sa na termíne operácie, ktorá mi mala zmeniť život. Stalo sa tak pred rokom a pol,“ hovorí. Keratokonus je totiž možné liečiť práve operáciou. V minulosti oční lekári siahali po tvrdých kontaktných šošovkách, no doba pokročila dopredu míľovými krokmi aj v liečbe keratokonusu. Na základe štádia ochorenia je možné absolvovať metódu CXL, pri ktorej sa rohovka spevní pomocou riboflavínu a UV žiarenia, alebo metódu s využitím keraringov. „Tu sa do rohovky implantuje akási obruč – keraring. Tá spôsobí, že rohovka sa ďalej nevyklenuje. Keraringy umožňujú remodelizáciu rohovky na mieru, výrazne zlepšujú refrakčné výsledky a stabilizujú progresiu ochorenia. Lekárovi asistuje pri operácii laser, vďaka ktorému je zákrok bezpečný a bezbolestný. K zlepšeniu videnia dochádza okamžite,“ približuje renomovaná očná lekárka.

 Jej slová potvrdila aj Ewa. „Na druhý deň po zákroku som videla nový svet. Trávu som nevidela ako jednotnú zelenú plochu, ale dokázala som rozpoznať každé jedno steblo. Šoférovanie zvládam úplne bez stresu, prečítam i tie najmenšie písmenká na zmluvách.“

 Ak sa vám alebo vašim deťom zvyšujú dioptrie pravidelne, napríklad každým rokom, ide o prvý varovný signál. Rozhodne nečakajte. V krajných prípadoch totiž môže dôjsť až k zlyhaniu rohovky. Vtedy je riešením transplantácia rohovky od mŕtveho darcu. Nie je preto hanbou opýtať sa na názor viacerých očných lekárov. Pravidelné absolvovanie preventívnych prehliadok u očného lekára, aspoň jedenkrát ročne, môže toto závažné ochorenie tiež podchytiť včas.

(ts)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie