Hygienici upozorňujú: Kliešte sa už začali prebúdzať, myslite na prevenciu

19.3.2019
kliešť

Zdroj: shutterstock

Páčil sa vám článok?

,,Kliešte začínajú byť aktívne pri vonkajšej teplote od ôsmich do desiatich stupňov Celzia, tento rok zaznamenali ich výskyt rekordne skoro – už vo februári. Myslite pri pobyte v prírode na ochranu proti nim,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva.

Malé parazity sa podľa úradu vyskytujú v trávnatých porastoch s výškou od dvadsať centimetrov do jedného metra, v záhradách, v parkoch i v lesoch, ale v posledných rokoch v dôsledku klimatických zmien sa dostávajú aj do vyšších zemepisných polôh. ,,Lezú vždy od zeme smerom hore a striehnu na koncoch listov, na steblách tráv alebo na vetvičkách prízemných kríkov,“ varuje hovorkyňa úradu Daša Račková.

 Obľubujú najmä dubovo-hrabové lesy do nadmorskej výšky šesťsto až osemsto metrov. Na lesných chodníkoch i na okrajoch lesa a čistiniek bývajú ich obeťou zvieratá, samička kliešťa sa z nich nacicia krvi, odpadne do trávy a vyloží vajíčka. Infikované kliešte prenášajú nepríjemné ochorenia, najmä lymskú boreliózu a kliešťovú encefalitídu.

 

Nie všetky kliešte sú nosičmi vírusu

 K oblastiam s najväčším výskytom nakazených kliešťov patrí oblasť pozdĺž Váhu. ,,V tejto oblasti býva dlhoročne najvyššia chorobnosť na kliešťovú encefalitídu, hoci na Slovensku výskyt tohto ochorenia nie je vysoký,“ hovorí Račková. Endemickými oblasťami sú podľa nej aj juhozápadná časť Slovenska, napríklad pohoria Tríbeč a Vtáčnik, Pohronská a Nitrianska pahorkatina, ďalej oblasť Malých Karpát, okresy Levice, Nitra, Nové Zámky a Trenčín.

 Základné zásady ochrany pred kliešťom:

 - vyhýbajte sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov - okraje lesov, vysoké porasty tráv, krovie

- v prírode noste vhodné oblečenie pokrývajúce čo najväčšie časti tela, hlavne dlhé nohavice, ponožky, vhodnejší je svetlý odev, na ktorom parazita skôr zbadáte 

- používajte repelenty

- po návrate domov si dôkladne prekontrolujte celé telo

 Kliešť sa najčastejšie prisaje:       

- do vlasatej časti hlavy

- do slabín a podpazušia

- za uši

- do podkolennej jamky

- na intímne miesta 

 Kliešťa vyberte správne

,,Prisatého kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Vyťahujte ho pomaly, kývavým pohybom bez točenia a miesto hneď dezinfikujte jódovou tinktúrou, prípadne silnejším alkoholom,“ radi hovorkyňa úradu. Nekvapkajte naňho olej, ani ho nepotierajte masťami. Nevyťahujte ho krúžením pomocou navlhčeného tampónu, tak ostane vnútri fixačný orgán – chobôtik. Podobá sa skobe so zúbkami a spolu s klepietkami vytvára kanálik, ktorým kliešť cicia krv.

 Lymská borelióza

Ochorenie postihuje celý organizmus. Pôvodcom sú baktérie borélie. Má pestrý klinický obraz, závisí od postihnutia rôznych orgánov. Inkubačný čas je niekoľko dní až týždňov, liečba si vyžaduje dlhodobé podávanie antibiotík. Očkovanie proti nej neexistuje. Neliečená lymská borelióza môže spôsobiť dlhotrvajúce, niekedy aj doživotné ťažkosti, problémy so srdcom, kĺbmi i nervovým systémom.

Kliešťová encefalitída

Akútne vírusové ochorenie má dve fázy. Na začiatku pripomína virózu s bolesťami hlavy, so zvýšenou teplotou, nádchou a pokašliavaním. Príznaky po troch až piatich dňoch ustúpia, no po týždni sa začína druhá fáza s vysokými teplotami, bolesťami hlavy podobnými migréne, stuhnutím šije. V najzávažnejších prípadoch môže choroba viesť až k úmrtiu. U časti chorých môže mať ochorenie ľahký priebeh a často býva nerozpoznané.

 Vírusom kliešťovej encefalitídy sa môže človek infikovať po uhryznutí kliešťom alebo po skonzumovaní tepelne nespracovaného mlieka, najmä kozieho, ovčieho a kravského a výrobkov z nich. Inkubačný čas ochorenia je od 7 – 14 dní.

Prevencia - očkovanie

Proti kliešťovej encefalitíde existuje očkovanie, zaočkovať sa môžu deti od jedného roku veku. Základné očkovanie pozostáva z podania troch očkovacích látok, prvú dávku je najvhodnejšie aplikovať v zimných mesiacoch – v januári alebo vo februári. Druhá dávka sa podáva jeden až tri mesiace po prvej, tretia deväť až dvanásť mesiacov po druhej. Kompletné očkovanie ochráni minimálne tri roky, po troch rokoch sa odporúča preočkovanie jednou dávkou očkovacej látky.

(ben)

Páčil sa vám článok?