Prášok z rohu nosorožca asi nezoženieme, ale chuť na sex podporí aj zeler

16.3.2019
afrodiziaká

Zdroj: shutterstock

Páčil sa vám článok?

Afrodiziaká sú látky, ktoré podporujú ľudské libido a stimulujú človeka k väčšiemu záujmu o sex. Je vhodné vyberať také potraviny, ktoré obsahujú vitamíny B, e, horčík, fosfor, jód a zinok, tie zvyšujú potenciu a u mužov podporujú aj tvorbu spermií.

V dávnych dobách sa verilo na povzbudzujúce účinky krvi netopierov, prášku z rohu nosorožca či vývaru z kozích semenníkov. V Ázii nedajú dopustiť na koreň ženšen. V najstaršej knihe ľudstva, Biblii, je zmienka o mandragore, ktorá sa ako afrodiziakum používa aj dnes. A v neposlednom rade nemôžeme opomenúť príručku všetkých milencov, Kámasútru, v ktorej sú odporúčané „zákusky slané, ovocné, zeleninové, horké, ostré a kyslé“. Pred druhým krokom odporúča mních Vátsjajána „mäsovú polievku, šalát, mango a plátky citróna v cukre“.

Zo zeleniny sa za afrodiziakum považuje prevažne špargľa, zeler, mrkva a paštrnák. Ale je viacero potravín, ktoré naše libido povzbudzujú. Ktoré sú to?

Zeler

O blahodarných účinkoch tejto koreňovej zeleniny bolo napísané už veľa. Za zmienku ale stojí fakt, že obsahuje vysoké množstvo horčíka, ktorý zvyšuje potenciu a je najsilnejším afrodiziakom pre mužov. Zaujímavosťou je, že zeler využívajú aj poľnohospodári, ak sa chcú dočkať zajačích mláďat. Samicu niekoľko dní podstrojujú zelerovou vňaťou a jej túžba po samcovi na seba nenechá dlho čakať. Podobnými účinkami sa vyznačuje tiež petržlen. Medzi ovocím majú afrodiziakálne vlastnosti hrozno, broskyne, maliny, ananás, figy, datle a hlavne jahody.

Orechy, mandle, pistácie, tekvicové semienka
Sú najdostupnejším zdrojom zinku, zároveň dodávajú silu a energiu. V rakúskom Štajersku, kraji preslávenom pestovaním tekvíc, nosia vidiečania vo vreckách tekvicové jadierka a lúskajú ich počas dňa. Hovorí sa tomu „štajerská viagra“.

Jahody

Tieto sladké, šťavnaté plody majú povesť afrodiziaka hlavne kvôli svojmu tvaru a farbe. Je ale pravda, že ich semienka obsahujú  veľké množstvo zinku, ktorý u mužov zvyšuje produkciu testosterónu a u žien zase túžbu po sexe.

Čokoláda

Keby sa organizovala súťaž o najobľúbenejšie afrodiaziakum, čokoláda by mala veľké šance na úspech. Dokáže zlepšiť náladu, ale obsahuje aj látky, ktoré zvyšujú prekrvenie a tým pripravujú telo k aktu lásky. Účinnejšie sú pritom tie druhy čokolády, ktoré obsahujú viac kakaa.

Med

Tekuté včelie zlato je chutným zdrojom celého radu zdraviu prospešných látok. Med vás dostane do formy, ktorá je pre milovanie nevyhnutná. V prípade únavy vám navyše dokáže rýchlo dodať novú energiu. A využiť sa dá aj k samotným milostným hrám. Ako? To už závisí od vašej chuti a fantázie.

Špargľa

Veľa vitamínov a močopudné vlastnosti spôsobili, že sa špargľa stala obľúbeným afrodiaziakom už v starom Ríme. Močopudnosť zároveň zvyšuje dráždivosť pohlavných orgánov a tým skvalitňuje sexuálny prežitok. Tak si dajte trebárs špargľu s maslom a strúhankou.

Vanilka

Podľa rôznych prieskumov je pre väčšinu mužov najviac sexi vôňou vanilka. Pridaná do pokrmov zlepšuje náladu a tiež chuť na sex. Ak chcete skutočnú afrodiziakálnu bombu, skúste vanilkový puding s pravou vanilkou, čokoládovými hoblinkami, ozdobený čerstvými jahodami.

Šafran

Najdrahším korením sú sušené blizny šafranu siateho. Oddávna sa mu prisudzujú afrodiziakálne účinky. Rovnako ako napr. čokoláda obsahuje aj šafran látky, ktoré zlepšujú náladu . Tradične sa pokrmy so šafranom používajú na zvyšovanie milostnej výkonnosti u mužov a sexuálneho apetítu u žien.

Morské plody

Fosfor, vápnik, jód a železo. To sú minerály, ktoré nájdeme v morských plodoch a v rybách. Tiež sú to látky, ktoré sú dôležité pre chuť na sex a výkonnosť. Preto si doprajte ryby aj „morské potvory“.

Figy

Ak ochutnáte figy, ochutnávate zároveň históriu. Eva sa v raji obliekala do listov figovníka a plody figovníka boli obľúbenou pochúťkou nielen slávnej Kleopatry. Gréci verili, že im figy venovala bohyňa Demeter a snáď práve preto ich denne zaraďovali do svojich jedálničkov. Už  tvar fíg vzbudzuje zmyselné predstavy. Nakrájajte si zrelé figy a vysávajte lahodnú, sladkú, mäkkú dužinu. Už samotný pohľad na vás možno v milom rozprúdi krv.

Papája

Je malý strom, na ktorom sa rodí až päťdesiat plodov, ktoré môžu vážiť až dva kilogramy. Oranžová farba už napovedá, že obsahuje množstvo beta-karoténov, ale tiež je bohatá na vitamín C, balastné látky a enzýmy podporujúce trávenie. Plody papáje sa jedia predovšetkým v čerstvom stave ako dezert. Podľa miestnych zvyklostí sa solí, korení alebo ochucuje cukrom a alkoholom či citrónovou šťavou.

Granátové jablko

Zvodný plod so žiarivo červenými jadrami je prastarým symbolom milostných slastí a považuje sa za prostriedok pre uchovanie večnej mladosti. Vyberajte jadra pokvapkané likérom lyžičkou priamo zo šupky

Fenikel

Pre svoju výraznú chuť sa v antickom Grécku pokladal za účinný prostriedok na povzbudenie potencie. Dajte si tieto hriešne plody ako malú desiatu. Fenikel nakrájajte na prúžky a servírujte k nemu omáčku zmiešanú s jogurtom, krémový syr s bylinkami, s niekoľkými strúčikmi cesnaku, soľou a korením.

Víno

Odjakživa sa považovalo za čarovný nápoj bohov. Pohár vína môže pomôcť nesmelým, aby trochu sa roztopili. Omamuje zmysly, zmenšuje zábrany a vďaka feromónom niekoľko hodín po požití prevoní celé telo.

Šampanské 

Najobľúbenejším vínom milencov je šampanské. Vo svojej najlepšej podobe nadobúda neobyčajné vlastnosti. Býva suché, medovo sladké, bohaté a predsa svieže, delikátne a predsa plné. Ponúka množstvo rozličných chutí od ovocných, cez orieškovú až po chuť horkej čokolády.

(vnen)

Páčil sa vám článok?