Radíme: Merajte si tep, môžete tak predísť mŕtvici

18.3.2019
0
pulz a arytmia

Zdroj: shutterstock

Páčil sa vám článok?

Nepodceňujte nepravidelný srdcový rytmus. Môže spôsobovať vznik krvných zrazenín, čo vedie k infarktu či mozgovej porážke. Nepravidelný tep odhalí pravidelné meranie. Stačí si dvoma prstami nahmatať žilu na predlaktí a krku.

Meranie krvného tlaku a srdcovej frekvencie dnes už môže prezradiť ochorenie, ktoré vás môže stáť život. Ide o takzvanú fibriláciu predsiení - arytmiu, ktorá je charakteristická nepravidelným a často rýchlym srdcovým rytmom, ktorý vedie k nekoordinovaným sťahom dvoch srdcových predsiení.

Podľa lekárky Gabriely Kaliskej, predsedníčky Slovenskej asociácie srdcových arytmií, nepravidelný srdcový rytmus môže spôsobovať vznik krvných zrazenín, pretože krv sa môže pred jej prečerpaním do mozgu hromadiť v srdci. ,,Pacient je tak vystavený riziku vzniku cievnej mozgovej príhody spojenej s fibriláciou predsiení. Toto ochorenie je zákerné najmä v tom, že až takmer 30 % pacientov nepociťuje žiadne príznaky,“ hovorí Kaliská.

 Arytmia môže trvať len pár sekúnd

 Pacienti tak týmto ochorením trpia dlhé obdobie bez toho, aby o ňom vedeli. „Fibrilácia predsiení je najčastejšia srdcová arytmia a môže to byť invalidizujúce ochorenie s život ohrozujúcimi komplikáciami pre pacientov. Bohužiaľ, jej výskyt v Európe aj na Slovensku stále rastie,“ tvrdí lekárka. Dôvodom prečo to tak je, že moderné prístroje EKG či ultrazuvk arytmiu nemusia zachytiť. Prichádza totiž nepravidelne v rôznych časoch, v priebehu dňa či noci. Môže trvať len pár sekúnd. Najlepším spôsobom ako ju odhaliť je domáce meranie tepovej frekvencie.

 Norma u dospelého človeka sa pohybuje od 60 do 90 tepov za minútu. U detí sú jej hodnoty vyššie. Pri fyzickej alebo psychickej záťaží sa jej hodnoty zvyšujú. Maximálna tepová frekvencia u zdravého človeka sa dá orientačne vypočítať 220 mínus vek. Ak máte napríklad 40 rokov, potom vaša maximálne tepová frekvencia nemala prekročiť 180 tepov za minútu.

Aj nízka či vysoká tepová frekvenica môžu vypovedať o závažnom ochorení

Príliš pomalý tep pod hranicou 60 tepov za minútu môže byť spôsobený ochorením srdca, štítnej žľazy, nedostatkom minerálov, ale aj poranením hlavy. Prejavuje sa závratmi. U športovcov však môže byť znakom dobrej kondície a trénovanosti.

 Ak máte izbovú tepovú frekvenciu vyššiu než 90 tepov za minútu, ukazuje to na zdravotné problémy a je vhodné navštíviť lekára.

 Meranie doma

 Základom úspešného merania je vedieť, kde si tep nahmatať. Ideálne je tepna na krku, zápästí, v lakťovej jamke. Použite ukazovák a prostredník, nikdy nie palec. Tepy najlepšie počítajte po dobu jednej minúty, môžete čas skrátiť na 30 sekúnd a nameranú hodnotu vynásobiť dvomi. K meraniu tepu môžete využiť moderné hodinky či tlakomer.

 (ben)

 

Páčil sa vám článok?