Kovy majú tajomnú moc, ezoterické aj liečiteľské schopnosti

15.3.2019
tajomné kovy

Zdroj: shutterstock

Páčil sa vám článok?

Sú krásne, odolné, majú široké využitie, vysoko sa cenili aj pre svoje tajuplnú schopnosť posilniť naše zdravie, aj psychiku. Kovy sú jednoducho zázračné.

Kovy zaujali ľudí už v praveku. Len ťažko si môžeme predstaviť, ako by vyzerali dejiny, keby naši predkovia neobjavili, ako kovy spracovávať a využívať. Ale ich význam pre ľudstvo nespočíva len v úžitkovej rovine.

Pozornosť ľudí pritiahla aj ich krása, stálosť a v neposlednom rade aj ich mimoriadne ezoterické a liečiteľské schopnosti. To sa týka najmä drahých kovov, ktoré sa odpradávna využívali na výrobu najrôznejšich šperkov, amuletov a posvätných predmetov.

Asi prvým kovom, ktorý začali ľudia spracovávať, bolo zlato. Pretože je tento kov v rýdzej fome príliš mäkký, môžeme predpokladať, že slúžilo najmä na výrobu kultových predmetov.

Ďalším používaným kovom bola meď, ktorá sa ľahko opracováva. Ale skutočnú revolúciu v dejinách ľudstva znamenal objav bronzu, zliatiny medi a cínu. Z neho ľudia začali vyrábať nástroje, ktoré urýchlili kultúrny rozvoj spoločnosti.

Aj striebro bolo známe od staroveku. Okrem toho, že slúžilo ako platidlo a vyrábali sa z neho klenoty, vysoko sa cenilo pre svoje tajuplné „očistné“ schopnosti. Bolo známe, že voda v strieborných nádobách vydrží dlhšie čerstvá.

Postupom času sme však na niektoré vlastnosti, pre ktoré si ľudia kovy cenili, pozabudli. O to väčšie uznanie sa im dostalo vďaka ich širokému využitiu v rôznych moderných technológiách. Ale doba pokročila a súčasné výskumy ukazujú, že to, čo vedeli mágovia a alchymisti, má často svoje vedecké opodstatnenie. A tak sa drahé kovy vracajú terbárs do medicíny.

Odolná platina

Zatiaľ, čo ostatné kovy sú ľahko opracovateľné, platina sa spracováva ťažko. A hoci niektoré kultúry, napr. v starom Egypte, boli unesené jej krásou a vlastnosťami, väčšinou ju ľudia obchádzali. Dokonca sa považovala za odpadkový kov pri ťažbe striebra. Až v 20. storočí sa stala cenenou, hlavne pre technologické využitie.

Omladnutie

Rovnako ako zlato, má aj platina výrazne omladzujúce účinky. Je to potvrdené aj vedecky a v posledných rokoch z toho ťaží kozmetický priemysel s „platinovými“ radami kozmetických prípravkov,  spomaľujúcich  starnutie.

Má tiež významné detoxikačné účinky, zbavuje telo škodlivých látok a do istej miery dokáže neutralizovať účinok niektorých rakovinotvorných látok.  Využíva sa tiež pri bolestiach hlavy a problémoch s dutinami.

Morálna posila

Odolnosť, ktorou je platina známa, prenáša aj na našu psychiku. Dodáva nám vytrvalosť, schopnosť čeliť prekážkam, pomáha nám nestrácať odvahu a ísť si za svojím. Tiež nám umožňuje na sebe pracovať, osvedčila sa najmä pri odstraňovaní negatívnych vlastností, akými napr. sú pýcha a malichernosť, ale aj uzavretosť alebo ješitnosť.

Platina nás dokáže ochrániť pred cudzími negatívnymi energiami a posilňuje auru.

Ochranné striebro

Väčšina ľudí vie, že hlavným kovom, ktorý nás chráni pred zlými silami, je striebro. Jeho čistá, svetlá farba, pripomínajúca svetlo mesiaca, schopnosť udržať vodu dlhšie čistú – to všetko ho predurčovalo na výrobu talizmanov. Pre ľahkú spracovateľnosť a schopnosť vytvárať zliatiny s inými kovmi, nazývali starí alchymisti striebro matkou kovov.

Pozornosť medicíny

Striebro má veľmi silné antibakteriálne účinky, ktoré využíva aj moderná medicína. Uplatňuje sa pri ošetrovaní rán, ktoré sa ťažko hoja, a využíva sa pri liečbe infekcií. Je aj súčasťou niektorých protinádorových liekov.

V stredoveku sa striebro tradične používalo na čistenie krvi, príliš vysoké dávky však už boli životu nebezpečné. Dnes sa na vnútorné použitie používa koloidné striebro. Je to roztok, ktorý obsahuje čiastočky striebra, menšie, než vírusy. Koloidné striebro ničí rad baktérií, vírusov a plesní. Pomáha tiež lepšiemu tráveniu, čisteniu tela od škodlivín a zlepšeniu imunity. Odporúča sa užívať ho aj v prípade opakovaných infekcií dýchacích ciest, aj pri chronických tráviacich ťažkostiach.

Energia striebra harmonizuje fungovanie vnútorných orgánov, zmierňuje žalúdočnú nevoľnosť v tehotenstve a posilňuje ochabnutý močový mechúr. Pomáha regenerovať pokožku a zabraňuje tvorbe jaziev.

Rýchla pomoc

Pri psychickom vyčerpaní je striebro pomocníkom, vďaka ktorému dokážeme využiť všetky svoje rezervy. Dokáže nás tiež upokojiť, pomáha pri meditácii a otvára nám brány fantázie. Chráni nás pred záchvatmi hnevu, sebaobviňovania a sebaľútosti. Posilňuje pokoru, učí nás, ako sa vyrovnať s nepriazňou osudu, dodáva nám trpezlivosť nevyhnutnú na dosiahnutie svojich cieľov. Tiež zaháňa zlé sily a chráni pred energetickými upírmi.

Ušľachtilé zlato

Žiarivá farba pripomínajúca slnečné lúče z neho robí kráľa kovov. A pretože sa objavuje nielen mikroskopicky rozptýlené v hornine, ale aj vo forme valčekov alebo plechov, nečudo, že si ho ľudia všimli a začali ho spracovávať už v praveku.

Dar slnka

Už od úsvitu dejín bolo zlato pre svoju žiarivú, nádhernú farbu spájané so slnkom, jeho silou a pozitívnou energiou. To, akí očarení ním boli napríklad starí Egypťania, môžeme vidieť trebárs na poklade faraóna Tutanchamona.

Pôsobí na telo

Zlato má silné regeneračné schopnosti, dokáže zlepšiť tvorbu nových buniek. Vďaka tomu pôsobí ako omladzujúci prostriedok. V staroveku a v stredoveku boli obľúbené tinktúry a mastičky s obsahom zlata, ktoré mali udržať pleť mladú. Dnes sa kozmetické firmy k omladzujúcej sile zlata vracajú a využívajú ho v prípravkoch spomaľujúcich strarnutie.

V liečiteľstve sa pozitívne vibrácie „zlatej energie“ uplatňujú pri únavových stavoch, na harmonizáciu srdca a obehového systému, na zvýšenie obranyschopnosti a tiež na spomalenie starnutia a liečbu najrôznejších závislostí.

Zjasnenie duše

V psychickej rovine zlato zjasňuje našu myseľ. Svojím vyžarovaním dokáže zahnať temnotu z mysle, preto sa používa pri depresiách a stavoch beznádeje. Dokáže nám tiež pomôcť nájsť naše miesto a našu úlohu v živote a dodať nám silu na ich naplnenie. Zvyšuje aj psychickú sviežosť, najmä v starobe dokáže človeku dodať novú energiu a chuť do života.

Zvláštnosťou zlata je, že umocňuje liečivé a magické účinky kameňov. Preto sa tiež okrem svojich fyzikálnych a estetických vlastností využíva na výrobu šperkov.

Silná meď

Meď sa vyskytuje oveľa hojnejšie, než zlato alebo striebro. Práve preto a tiež vďaka tomu, že sa ľahko spracováva, sa odpradávna využívala nielen na výrobu šperkov, ale aj nástrojov a najrôznejších predmetov.

Očista

Vo fyzickej rovine má meď silné očistné účinky a dodáva telu energiu. Pôsobí protizápalovo, osvedčila sa pri liečbe chronických ochorení. Pôsobí pozitívne na zvyšovanie sexuálnej potencie, harmonizuje činnosť srdca a ciev, pomáha aj pri liečbe reumatizmu a rôznych kĺbových problémoch.

V byte sa dá meď využiť na rušenie negatívnych energií, spolu s krištáľom a ruženínom by mala mať svoje miesto v spálni, kde prispieva k upokojeniu, lepšiemu spánku a regenerácii organizmu počas noci.

Zemitá energia

Hlboké vibrácie, ktoré meď vyžaruje, majú jedinečnú schopnosť odstraňovať z našej psychiky aj veľmi hlboké blokády. Pomáha tak odstraňovať psychické problémy, ktoré majú korene v našom detstve a mladosti. Tým dokáže pozitívne ovplyvňovať sebavedomie a sebadôveru a výrazne zväčšuje možnosť sebarealizácie.

Študenti, alebo ľudia intelektuálne pracujúci, môžu oceniť jej schopnosť zvyšovať koncentráciu, zlepšovať fantáziu a intuíciu a nachádzať nové cesty a nezvyčajné riešenia.  

(vnen)

Páčil sa vám článok?