Skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka môže zachrániť život

14.3.2019
skríning

Zdroj: shutterstock

Páčil sa vám článok?

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v spolupráci s pacientskymi organizáciami spúšťajú spoločnú podpornú informačnú kampaň k národnému skríningovému programu rakoviny hrubého čreva a konečníka Nezahoď svoj život - Urob si už dnes preventívny test.

"Skríning pomáha včas odhaliť onkologické ochorenie, čo významne zvyšuje šance pacienta na úspešnú liečbu a uzdravenie," hovorí ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.  "Preto by mali predovšetkým ľudia patriaci do rizikových skupín  využiť možnosť absolvovať jednoduchý test, ktorý im môže zachrániť život," pripomenula.
Riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka je najvyššie u ľudí nad 50 rokov. Na Slovensku každý rok pribudne takmer 4 000 nových pacientov s touto rakovinou. Vo výskyte ochorenia je Slovensko, vzhľadom na počet obyvateľov, na popredných miestach vo svetových štatistikách. Navyše až štvrtinu pacientov diagnostikujú v neskorých štádiách, keď už nádor metastázuje do pečene a ďalších orgánov a liečba je veľmi komplikovaná. 

Rok 2019 ministerstvo zdravotníctva SR vyhlásilo za Rok prevencie. V rámci preventívnych aktivít zameraných na choroby hrubého čreva dostalo 20 000 Slovákov do schránok obálky s testom na okultné krvácanie v stolici. Príjemcov vyberali na základe svojho kľúča zdravotné poisťovne. Tento test pacientom zadarmo poskytne aj ich všeobecný lekár.
(TASR)

Páčil sa vám článok?