Smrť blízkeho nás vždy zasiahne. Dá sa na ňu pripraviť?

13.3.2019
smrť blízkeho

Zdroj: shutterstock

Páčil sa vám článok?

Skôr či neskôr sa so smrťou blízkeho človeka stretne každý z nás. Či už s ňou rátame kvôli vážnej chorobe alebo veku, či nás zasiahne ako blesk z jasného neba. Dá sa na takúto smutnú udalosť nejako pripraviť?

Ako sa so smrťou blízkeho človeka vysporiadať? Spýtali sme sa life koučky Sone Fakovej.

  • Na smrť blízkeho človeka sa pripraviť nedá. Áno, môžeme s ňou rátať, napríklad v prípade vážnej choroby, ale či už je očakávaná alebo nie, vždy nás zasiahne rovnako. Ten človek tu totiž zrazu nie je, zostane po ňom nezaplnené a často aj nezaplniteľné miesto a na to sa naozaj dopredu pripraviť nedá. Nevieme, ako budeme na takúto stratu reagovať. Dokonca ani vtedy nie, keď už máme so smrťou blízkeho nejakú skúsenosť. Napríklad nám už zomreli rodičia, ale teraz nás opustil manžel. Vždy je to iné.

Možno tú smrť partnera predsa len znášame horšie, nie?

  • Keď so svojím partnerom roky žijeme, stane sa, prirodzene, našou súčasťou, takmer treťou rukou. Je súčasťou dôležitých momentov nášho života, stojí pri nás v ťažký, ale i radostných chvíľach. Čím dlhšie s niekým žijeme, čím viac s tým človekom rátame, čím viac sme s ním späté, tým viac sme s naším partnerom prepletené a jeho odchod je o to bolestnejší. Stále s ním nejako rátame, dá sa povedať, že s ním máme „postavený“ celý svoj život. A  keď zomrie, je veľmi prirodzené, že sa cítime akoby s ním skončil aj celý náš život. Áno, niečo sa končí, ale neznamená to, že sa končí všetko.

Čo sa teda končí?

  • Dá sa povedať, že s odchodom partnera odchádza aj časť nás. Tá, ktorá žila vo vzťahu, ktorá bola nastavená na spoluprácu, na to, že na všetko dovtedy boli dvaja. Je pravda, že už nikdy nebudeme takí, ako za spoločného života. No, aj sa keď vzťah skončil, nikto nám nemôže predsa vziať naše zážitky a skúsenosti. Každý vzťah nás formuje, núti meniť sa. A koniec vzťahu nás tiež núti zmeniť sa, zmeniť veľa vecí vo svojom dennom živote. Ale to je predsa to, čo aj tak musíme neustále robiť. Meniť sa, meniť svoje predstavy a plány, aby sme sa mali v živote lepšie.

Mnohí z nás považujú smútok za niečo negatívne, niečo, čo by sme v živote asi ani nemali mať...

  • Smútok je úplne legálna a prirodzená emócia, ktorá nás týmto obdobím sprevádza. Je dôležité ho precítiť a nepopierať, ale nemožeme mu dovoliť, aby nás premohol. Mnoho ľudí, ktorí smútia za partnerom dlhé roky, zabúdajú, že prišli „len“ o  život s niekým, ale nie o celý svoj život. Niečo v nás s odchodom blízkeho zomiera, ale my ostávame živé, so šancou na novú budúcnosť. Sila človeka predsa spočíva v tom, že sa po akejkoľvek rane dokáže znovu postaviť a ísť ďalej.

(vnen)

Páčil sa vám článok?