Pri objednávke neplaťte cenu celého diela

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pred nami je deň veľkého kšeftu - Pamiatka zosnulých. Aspoň raz za rok sa patrí zájsť na cintorín a priniesť kvety, zapáliť sviečky.

Pri návšteve mojich rodinných hrobov je mi vždy ľúto, že aj na tento sviatok je prevažná väčšina cintorína tmavá a bez ozdôb. Zaužíval sa teda pre mňa a pre syna taký zvyk, že dávame sviečky aj na cudzie hroby. Veď na cintoríne pri Kozej bráne leží zabudnutý nejeden významný dejateľ Bratislavy, či už lekár, spisovateľ alebo národný buditeľ. Iste si teraz myslíte, že vás nič nie je do našich zvykov. Máte pravdu, ale...

Kahance či sviečky nie sú zadarmo, a preto si ich zásadne kupujem v poriadnom časovom predstihu. Podľa možností v obchodoch, kde sú ceny čo najnižšie. Kupovať sviečky či kvety tesne pred Dušičkami totiž riadne zaťaží rodinný rozpočet. Pritom aj rezané chryzantémy (ak sú čerstvé) hravo vydržia aj desať dní doma na balkóne, či inom chladnom mieste. Ak stáli teraz, povedzme, 20 korún za kus, potom o týždeň môžu byť pokojne za 40.

To isté platí aj o kvetináčových rastlinách, ktoré pri dobrej opatere doma môžu dokonca za 2-3 týždne opeknieť. Ak vám takých navyše 100 - 250 korún nechýba, môžete si, samozrejme, dopriať aj „last minute“ priamo pri vchode na cintorín. A upozorňujem aj na jednu bratislavskú špecialitu: neozdobujte hroby príliš v predstihu. Kvety dostávajú nohy a vracajú sa späť do predaja. Možno je dobré si premyslieť aj stratégiu návštevy cintorínu.

A teraz na inú nôtu, aj keď súvisí s predchádzajúcou problematikou. Zálohy. Tentoraz sa mi sťažovala spotrebiteľka, ktorá chcela dôstojne upraviť miesto posledného odpočinku svojho manžela. Objednala si kamenárske práce v príslušnej firme za 120 tisíc korún, ktoré, žiaľ, zaplatila aj ako zálohu. Po dokončení práce skonštatovala, že bola vykonaná ledabolo a žiadala o nápravu. Pracovník dodávateľa jej prirodzene sľúbil aj modré z neba. No čuduj sa svete: ani po niekoľkých mesiacoch nie je chyba odstránená a zákazníčka môže už komunikovať iba so záznamníkom.

A čo ju čaká? Vzhľadom na to, že nemá žiadnu páku vo forme zadržania platby, bude sa musieť obrátiť na súd. Súd môže jedine rozhodnúť o jej oprávnených nárokoch. Že to znamená ďalšie financie na súdnoznalecký posudok a poplatky súdnej zábezpeky, je samozrejmé. O strate času a nervov možno aj na niekoľko rokov ani nehovorím.

Poučenie: neplaťte pri objednávke nikdy cenu celého diela! Snažte sa dojednať čo najnižšiu zálohu. Podnikatelia sa síce bránia tvrdením, že aj oni sa zabezpečujú voči objednávateľovi, ktorý si po skončení práce začne vymýšľať, prečo dojednanú cenu nezaplatiť. Verím, že i to sa môže stať. I tak si myslím, že podnikateľ má viac možností, ako prísť k peniazom. A hlavne si všetky poplatky potrebné na súdne vymáhanie dlžoby môže odpočítať z daní. Dnes to nebola príliš optimistická téma, ale zato budúcu nedeľu spíme o hodinu dlhšie.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?