Užívali ste antibiotiká? Najlepšie probiotikum je kyslá kapusta

19.2.2019
Kyslá kapusta

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Stačí miska denne a pomôžete obnoviť mikroprostredie v črevách po užívaní antibiotík.

 Antibiotika sú dobrým bojovníkom proti infekciám, ale okrem zlých baktérii likvidujú aj tie dobré. Výsledkom sú žalúdočné problémy aj oslabenie imunity. Obnoviť črevnú mikroflóru pomáhajú probiotká. V prírodnej forme sa nachádzajú v kefíroch, kravskom mlieku, ale aj kyslej kapuste.

,,Probiotické živé kultúry nežijú len v kefíroch a acidofilných mliekach,“ myslí si to gastroenterológ Jarolím Šutka. Najlepším prírodným zdrojom probiotík je podľa neho domáca kyslá kapusta. Presne taká, akú tlačili do sudov naše babičky a v niektorých domácnostiach tak robia ešte aj dnes.

,,Neexistuje žiaden lepší prostriedok na udržanie a rozmnožovania prospešných baktérii a probiotík v tráviacom trakte, ako miska kyslej kapusty každý deň,“ tvrdí Šutka.

Ďalším najčastejším a najznámejším prirodzeným prostredím pre probiotiká sú podľa neho klasické kyslomliečne výrobky – jogurty so živými kultúrami, zakysanky či bryndza. Ľudia by podľa neho nemali zabúdať ani na konzumáciu strukovín, čerstvého ovocia, zeleniny a cereálií v akejkoľvek forme.

Kyslomliečné produkty

Patria medzi ne kefír, zakysanka, acidofilné produkty, ale aj niektoré jogurty, ktoré by mali obsahovať živé zložky. Niektorí výrobcovia uvádzajú, že do svojich jogurtov pridávajú rôzne zdraviu prospešné prísady. Napríklad lactobacilly či bifidobacterie, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu v črevnom prostredí.

 Gastroenterológ Šutka nevie uviesť, či jogurty skutočne obsahujú tieto živé zložky. ,,Neviem sa vyjadriť, koľko je v takýchto jogurtoch živých baktérii, nemám na to testy, ale je dokázané, že v doma vyrábaných určite sú,“ povedal.

 Bežný smotanový jogurt je podľa neho len dezert. Taktiež odporúča čerstvo nadojené mlieko. ,,V pollitrovom pohári kozieho alebo kravského naturálneho mlieka je viac probiotík, ako v celom balení, ktoré si kúpite v lekárni,“ poznamenal.

 Kyslá kapusta je probiotická bomba

Vďaka fermentácii je kapusta ľahko stráviteľná, obsahuje veľa živých bakteriálnych kultúr. Je preto najoptimálnejšou probiotickou potravinou. Okrem probiotických baktérií mliečneho kvasenia obsahuje aj vysoké množstvo vitamínu B12, vitamínu C a vlákniny. Robí tak skvelú službu imunitnému systému a veľké množstvo vlákniny zabezpečuje správne trávenie. ,,Len domáca kyslá kapusta obsahuje baktérie mliečneho kvasenia a vitamíny,“ tvrdí Šutka.

Strukoviny udržiavajú živnú pôdu pre probiotiká

Strukoviny podľa lekára tiež patria k jedlám našich predkov, vysoký obsah vlákniny pomáha udržiavať v tráviacom trakte živnú pôdu na prežitie a rozmnožovanie probiotík. Majú nízky glykemický index, neobsahujú žiaden cholesterol. Podporujú činnosť niektorých orgánov, napríklad obličiek či močového mechúra. Znižujú riziko srdcovocievných ochorení a stabilizujú hladiny cukru v krvi. Patria tu, napríklad, fazuľa, šošovica, hrach, cícer, sója. Sú rastlinným zdrojom bielkovín a vlákniny, vitamínov skupiny B, vápnika, draslíka a železa.

Nenahraditeľné sú aj čerstvá zelenina a ovocie

Vo výžive majú nenahraditeľné postavenie. Ich výnimočnosť spočíva v nízkej energetickej hodnote. Sú hlavným a najbohatším zdrojom takmer všetkých ochranných, bioaktívnych látok - vitamínov, minerálov, flavonoidov, enzýmov, vlákniny. Sú to živiny ktoré zvyšujú imunitu, uplatňujú sa v prevencii civilizačných ochorení. Ich nedostatok sa prejaví vyšším rizikom a skorším nástupom chronických civilizačných ochorení. Šutka podotkol, že by sa mala konzumovať len čerstvé ovocie a zelenina.

Cereálie v akejkoľvek forme

Šutka si myslím že vhodnou stravou sú aj výrobky z celozrnnej múky. Obsahujú vitamíny skupiny B, draslík, horčík, jód, mangán, meď, vápnik, zinok, železo, antioxidanty - vitamín E, selén. Majú nízky obsah tuku.

 (ben)

Páčil sa vám článok?