Problémy a nezhody so svojím šéfom: Ako sa správať?

14.2.2019
Šéf a zamestnankyňa

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Nie je to nič neobvyklé. Šéf si na niekoho zo svojich podriadených „zasadne“, snaží sa mu dokázať, že nestíha plniť úlohy, preto ho zavaľuje kopou zbytočnej roboty, prípadne, že ich plní nedostatočne, že je jednoducho neschopný.

Takíto šéfovia tým nedávajú najavo svoju šikovnosť, kompetentnosť, múdrosť, ale skôr neistotu, malú sebadôveru vo svoje schopnosti, alebo práve naopak, ich preceňovanie. Môžeme vôbec s takýmto šéfom spolupracovať a nechodiť do práce so stiahnutým žalúdkom a naštrbeným sebavedomím?

„Predovšetkým si skúste povedať, že dotyčný riaditeľ je vlastne len Miro (dosaďte si jeho meno). Ak ho totiž prestanete vnímať ako riaditeľa, teda autoritu, tak sa vám s ním bude aj jednoduchšie komunikovať,“ radí life koučka Soňa Faková.

„Veľmi vám neodporúčam začať s ním bojovať a dokazovať mu, že o firme a problematike, za ktorú ste zodpovedná, viete podstatne viac ako on. Skúste skôr niektoré jeho nezmyselné úlohy jednoducho bez slova ignorovať a nespraviť ich, myslím si, že ani sám na to nepríde, že ste ich nespravili, možno za to ešte dostanete pochvalu, ako bolo super, že ste to prepracovali...

Mohlo by pomôcť aj to, že sa párkrát prídete za ním poradiť. Ak to bude niečo, čomu nerozumie, alebo rozumie len málo, bude tvrdiť, že to máte vedieť sama a nabudúce si vás možno bude menej všímať, aby ste sa zase za ním neprišli. No a ak to bude niečo, čomu rozumie, tak mu to polichotí, že vám mohol poradiť. Len to nesmie byť veľmi často, aby ste nevytvorili dojem, že ste nesamostatná.

Lenže niekedy takýto šéf dokáže tak zničiť naše sebavedomie, že pred ním nedokážeme ani poriadne otvoriť ústa...„Moja skúsenosť je, že keď sa ja nezačnem cítiť previnilo alebo neschopne, tak ma tak nebude vnímať ani moje okolie. Buďte si vedomá svojich skúseností a kvalít a nedajte sa vyprovokovať. Váš šéf sa môže správať ako chce, to ale neznamená, že vy musíte jeho správanie stopercentne akceptovať. Správajte sa k nemu korektne, ale dajte jasne najavo, že s vami nemôže zametať,“ hovorí koučka a dodáva: „Samozrejme, môže sa stať, že vaše hranice jeho nápor neudržia a z pozície moci vás môže prípadne aj prepustiť, alebo vám z práce spraviť peklo. Potom vám nezostane nič iné, len odísť.“    

(vnen)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie