Ušetriť sa dá aj výhodným nakupovaním

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Parlamentné voľby sú za nami, komunálne pred nami a nad nami prízrak všeobecného zdražovania. Myslím, že pápež Ján XXIII. sa modlieval: Daj, Pane, aby som vykonal, čo môžem a neznepokojoval sa tým, čo nemôžem zmeniť. Nezaručujem, že je to citované správne, ale zmysel je zachovaný.

Možno je namieste povedať si pár slov o tom, ako môžeme zmierniť dosah úsporných opatrení na svoju domácnosť. Žiaľ, vo väčšine prípadov musíme venovať viac času na prevenciu. Naozaj sa vyplatí využívať rôzne akcie a príležitostné ponuky zo strany obchodu a služieb. No len tie, ktoré naozaj slúžia vašim potrebám! Ak bývate v byte s ústredným kúrením, nekupujte si zemiaky či jablká na zimné uskladnenie. Straty na kvalite i hmotnosti budú veľké, za ne by ste iste dostali toľko, koľko akútne potrebujete aj za trochu vyššiu cenu! A kvalitné.

No napríklad veci na vianočné pečenie si už pokojne zaobstarajte teraz. V chladničke vydržia aj vajíčka a teraz sú určite o korunu lacnejšie. Ak máte mrazničku dostatočne veľkú, oplatí sa ju naplniť v čase, keď je znížená cena mäsa či hydiny. Len pozor, aby sa tovar cestou z obchodu do mrazničky nerozmrazil.

Ak potrebujete vymeniť časť oblečenia či obuvi, tiež sa vyplatí všímať si sezónny výpredaj: dodržať sa musí iba väčšia starostlivosť, ktorú venujete výberu tovaru, pretože šesťmesačná záručná lehota môže vypršať skôr, ako veci začnete používať. Aj pri hračkách sa dá ušetriť, ak máte trochu skladovacieho priestoru. Mne sa nesmierne vyplatil tzv. mikulášsky sklad. Bola to skrýša v komore, kde som mala nakúpené hračky, ktoré som v hodine H vyložila pod stromček alebo na narodeninový stôl. Raz moju skrýšu objavil syn a na druhý deň v nej nič nebolo. Mikuláš si svoje veci odniesol. Verte, nikdy viac po skrytých hračkách nepátral.

Ak nebodaj chcete budúci rok robiť stavebné úpravy, oplatí sa napr. kachličky či dlažbu kúpiť ešte tento rok. Samozrejme, musíte vedieť, koľko ich potrebujete a pre istotu ich aj prezrieť, či nie sú zlomené. Ešte stále môžete za nezmenenú cenu kúpiť úsporné žiarovky, regulačné ventily na radiátory, ktoré zabránia prekurovaniu bytov, alebo zavolať inštalatéra na kvapkajúce kohútiky či „samosplachovacie“ záchody.

Skrátka, chce to trochu času pozrieť sa manažérskym pohľadom na svoju domácnosť. Mám ísť s takými radami... Nuž, ako myslíte! Verte mi, že sa takými opatreniami dajú ušetriť tisícky korún za rok. A práve tie by sa mohli zísť, keby ste nebodaj museli priplatiť na lieky či posteľ v nemocnici. V lepšom prípade sa ušetrené koruny zídu na dovolenku. Lebo zdražovaniu zabrániť nevieme!

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?