V časovej tiesni nepodpisujte nikdy nič!

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Posledné číslo pred veľkým dovolenkovým obdobím by sa asi malo zaoberať nástrahami dovoleniek. Ako na vyžiadanie som mala minulý týždeň niekoľko telefonátov ako inak od vystrašených dôchodcov. Čože sa to stalo?

Dostali pozvanie od firmy honosného mena, ktorá organizuje výhodné dovolenky. Zúčastnili sa na akcii v ešte honosnejšom hoteli, kde ich doslova ohúrili skvelými možnosťami, ako za pár „šupov“ tráviť pár dní počas niekoľkých rokov v krásnych dovolenkových rajoch. Dúfam, že je jasné, čo nasledovalo. Boli rozdané niekoľkostranové zmluvy, ktoré - ako inak - bolo potrebné podpísať ihneď na mieste. Takých, čo na podobné „rýchlovky“ naletia, sa medzi dôchodcami vždy pár nájde.

Predstava pokojnej dovolenky im zhorkla v momente, keď dostali výzvu zaplatiť 200-tisíc korún. Za týchto pár „šupov“ si kúpili podľa podpísanej zmluvy právo stráviť dva týždne ročne v apartmánoch v rôznych turistických rajoch. Počuli ste už termín Time sharing? Lebo o to vlastne ide. O rezervácii dovolenky v určitom čase v rámci akýchsi nadnárodných turistických reťazcoch. Tento druh podnikania „letel“ hneď po revolúcii.

Pamätám sa, že sa veľa ľudí popálilo podobne ako v prípadoch nebankových subjektov. Myslela som si, že dobehnutých bolo dosť, a že tento typ podnikanie zanikol. A tu ho máš, je tu zas. Ibaže teraz je jeho nebezpečenstvo v niečom úplne inom než začiatkom deväťdesiatych rokov. Moji sťažovatelia sa síce rozčúlili, ale súčasne si mysleli, že ak nezaplatia, nič sa im nemôže stať. Veď majú len dôchodky.

Priatelia, pozor! Viem, že sa pomaly celé Slovensko považuje za chudobné. Nie je to síce pravda, ale zvlášť v prípade dôchodcov varujem pred touto filozofiou. Ak máte byt vo vlastníctve, z hľadiska zákona nie ste nemajetní. Za stavu, že už máme exekútorov, ktorí majú dosť veľké oprávnenia, neradím nikomu, aby podcenil akékoľvek záväzky vyplývajúce zo zmlúv. Aj na prvý pohľad nereálnych.

Čo teda robiť? Nepodpísať nič pod nátlakom a v časovej tiesni! Zmluva, ktorú treba uzavrieť hneď a zaraz, býva výhodná iba pre podnikateľa! Zákon síce chráni v prípadoch tzv. mimoriadnych foriem predaja spotrebiteľa tým, že počas siedmich dní môže bez udania dôvodu od zmluvy odstúpiť, má to však jednu veľkú chybu. Odstúpenie od zmluvy si musíte uplatniť písomne, to je jasné. Hádam aj to už každý vie, že to musí urobiť doporučene alebo doručením tzv. do vlastných rúk.

Čo však v prípadoch, keď sa zrušenie doručiť nedá? Niekedy sa sídlo firmy vlastne vôbec nenachádza na udanej adrese. Alebo sa díler vyparí. V každom prípade však treba konať. V najhoršom prípade aspoň zahlásiť na polícii podozrenie na spáchanie podvodu. Až súd rozhodne, ako to je. No zatiaľ vám exekútor nezhabe byt!

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?