Pre jazdu na elektrických kolobežkách budú platiť nové pravidlá

23.1.2019
Muž jazdiaci na kolobežke v meste

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Elektrické kolobežky sa stávajú novým trendom v preprave verejnosti hlavne v mestách. Ľudia sa chcú vyhnúť dopravným zápcham, a tak vyhľadávajú stále viac alternatívnych možností dostať sa čo najrýchlejšie z bodu A do bodu B. Jazda na elektrickej kolobežke však dostane o pár mesiacov nové pravidlá.

V súčasnosti návrh novely zákona o cestnej premávke, kde by mali byť „kolobežkári“ preklasifikovaní z pozície chodcov, predkladá ministerstvo vnútra. Do praxe by mal vstúpiť už začiatkom leta a to už 1. júla 2019. Osoba na elektrickej kolobežke sa teda po novom zaradí medzi vodiča nemotorového vozidla, keďže sa v súčasnosti začleňuje medzi chodcov, čo však podľa ministerky Denisy Sakovej "nekorešponduje s povahou dopravného prostriedku a s pravidlami, ktoré sa na ňu vzťahujú." Novela určí, kde budú môcť jazdiť kolobežky s motorom a od akého veku budú povolené. 

V súčasnosti prebieha medzirezortné pripomienkové konanie, ktoré bude ukončené 6.2.2109.

Kolobežky sa stali pre mnohých pracujúcich pravidelným dopravným prostriedkom. Je potrebné byť však opatrní a dávať pozor na ostatných chodcov, keďže rýchlosť elektrickej kolobežky môže byť často nebezpečná, keďže môže dosahovať až 25 kilometrov za hodinu. 

Podľa občianskeho združenia Cyklokoalícia je dôležité a potrebné s nimi rátať aj v budúcnosti pri plánovaní miest a dopravy v nich, lebo tempo rastu ich obľúbenosti má tendenciu sa zvyšovať.

To, že sú v meste praktické, zistili aj mestskí policajti, ktorí ich dostali pred 2 rokmi od mesta a využívajú pri bežnom hliadkovaní. Výhodné sú aj z finančného hľadiska - najlacnejšie kolobežky stoja momentálne na trhu približne 300 eur a približne toľko isto zaplatíte aj za ročnú električenku.

V praxi to bude znamenať, že "kolobežkári" budú musieť dodržiavať všetky pravidlá cestnej premávky. To znamená, mali by sa vyhýbať chodníkom, nosiť prilby a napríklad pred priechodom by mali zosadnúť a cez cestu prejsť vedľa kolobežky. Budú sa na nich vzťahovať aj pokuty za jazdu na červenú či pokuty za jazdu pod vplyvom alkoholu. Pre cyklistov je od roku 2016 už povolené 0,5 promile, ale len na ceste pre cyklistov alebo v obci.

Nemenej dôležité je spomenuť aj zdravotné benefity. Na kolobežke sa nesedí a oproti bicyklu sa tak pri jazde neprenášajú nárazy do chrbtice. Ľahko sa s ňou manipuluje, viete nasadnúť a zosadnúť operatívne podľa potreby. Plusom je tiež jej kombinovateľnosť s MHD alebo vlakom.

(nc)

 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie