Nekupujte mäso u neznámych predavačov

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Strašiak BSE - teda šialených kráv, obchádza Európu. Ak sa vyskytne čo i len náznak choroby v niektorej z krajín Európskej únie, likvidujú celé stáda hovädzieho dobytka čí oviec.

Síce ešte presne nevieme, ako sa táto choroba prenosná i na ľudí vlastne šíri, ale človek - pán tvorstva - pre istotu likviduje, čo sa dá. Ja mám asi svojský prístup k celej problematike od samého začiatku. Bude to asi tým, že som študovala prírodné vedy odbor fyziológia. Človek ako celok mi teda niečo hovorí a možno práve preto celú hystériu BSE trochu zľahčujem.

Eva Mitrová, ktorá Creufeldt-Jacobovu chorobu prenosnú z oviec na strednom Slovensku študovala už pred desiatkami rokov, mi azda odpustí, ak s ňou celkom nesúhlasím. Ona by ani svojej mačke nedala výrobky pochádzajúce z podozrivých oblastí. Nuž ani ja ich síce špeciálne nevyhľadávam, ale ani nerobím kauzu, ak mi niekto naservíruje steak. A pri krmive pre mojich troch labradorov mi už vôbec neprekáža ak budú naďalej žrať sušené mäso, aj keď z „podozrivých“ krajín, len aby bolo. Myslíte si, že hazardujem? Poďme na fakty.

Inkubačná lehota na klasickú BSE je nad 20 rokov, ale aj 30 či 40. Priemerný pes žije čosi nad 10 rokov a ani ja sa asi matuzalemského veku nedožijem. Tá nová forma choroby má síce podstatne kratší čas, kým sa príznaky prejavia, ale ak som dobre informovaná, vo svete pripadá na jeden milión obyateľov jeden či dva prípady ochorení. Aká je teda pravdepodobnosť, že práve príčina mojej smrti bude choroba šialených kráv? Skôr sa obávam srdcovocievnych či onkologických ochorení alebo „bielej smrti“ ako sa hovorí cukrovke.

A teraz ruku na srdce, čo každý z vás robí ako prevenciu proti týmto chorobám? Možno sa čudujete, prečo píšem o takejto netypickej spotrebiteľskej tematike. Preto, lebo som dostala desiatky telefonátov spotrebiteľov, či sa majú právo z dokladov mäsiara presvedčiť o pôvode predávaného mäsa. Možno by tolerantný mäsiar aj vyhovel tejto prosbe. Pochybujem však, že on sám pozná odpoveď. Dostáva od svojho dodávateľa celé polovičky, ktoré by mali byť odobrené veterinárnou kontrolou

Prečo ten podmienečný tvar? Nuž, sem-tam sa nájde nepoctivec, ktorý doma dochované prasa či hoviadko zabije a rozporcuje bez toho, aby ho veterinár videl. No to už hraničí s porušením zákona. Na to si z daní platíme množstvo rôznych kontrol, aby sa takéto mäso na pulty predajní nedostávalo. Aby som teda spotrebiteľom poradila. Nekupujte „výhodné“ mäso u neznámych mimoobchodných subjektov. Ak môžete, nekonzumujte tatárske bifteky ani iné surové mäsové výrobky. Dôverujte Bohu, že ľudí stvoril veľmi odolných, inak by sme už vlastným pričinením dávno vyhynuli! Príjemnú Veľkú noc všetkým Bratislavčanom.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?