Tieto plodiny vás v mrazivom počasí zahrejú a zároveň pomôžu schudnúť

22.1.2019
Potraviny

Zdroj: potraviny m

Páčil sa vám článok?

So zvyšujúcou sa intenzitou chladných dní si náš organizmus pýta niečo na zahriatie. Prinášame vám niekoľko tipov na potraviny, ktoré vás v tomto sychravom chladnom počasí zahrejú a zároveň pomôžu schudnúť. Naložte si ich na tanier a uvidíte sami.

Roztočte to s kalerábom, kapustou aj kelom

V kuchyni určite nesmie chýbať hlúbová zelenina, ako je kapusta, kel, kaleráb, karfiol či brokolica. „Hlúbová zelenina je na chudnutie ideálna. Obsahuje veľké množstvo vody a má nízku kalorickú hodnotu,“ vysvetľuje výživová špecialistka Martina Dvořáková z Ketodiet. Tento typ zeleniny je plný vitamínu C, takže zároveň posilňuje aj imunitu. Z hlúbovej zeleniny sa ľahko a rýchlo pripravujú polievky, ktoré zasýtia a zohrejú. Karfiol a brokolicu sa môže variť, restovať či zapekať s mäsom alebo zemiakmi.

Kráľovnou je tekvica

Táto oranžová kráska má v kuchyni široké uplatnenie. „Tekvica je vhodná na chudnutie hlavne preto, že obsahuje až 90 % vody, vlákninu, minerály a betakarotén. Semienka sú zas zdrojom zinku a vitamínov. Príprava tekvice nie je náročná. Okrem slaných jedál je možné ju použiť aj v sladkých, avšak s tými veľmi opatrne v diétnom režime,“ hovorí špecialistka.

Okrem tradičnej, obľúbenej tekvicovej polievky si môžete pripraviť rizoto či pochutnávať si na semienkach. Jadierka jednoducho opražte nasucho alebo v malom množstve oleja, dochuťte soľou alebo korením. Hodia sa nielen ako posýpka na polievku, ale aj do rôznych šalátov, či len na také drobné „zobkanie“ počas dňa. Z tekvice si tiež môžete pripraviť chutné a zdravé hranolky alebo výbornú kašu ako náhradu za zemiakovú.

Na zahriatie – čili, škorica, zázvor

Ak sa chcete zahriať, pridajte si do jedla trochu čili korenia, škorice alebo zázvoru. „Všetky tieto potraviny zahrievajú organizmus, podporujú tvorbu tráviacich štiav a slín, čím uľahčujú trávenie, zmierňujú pálenie záhy a nadúvanie,“ vysvetľuje expertka a dodáva, že v kombinácii s redukčným jedálničkom a pohybom pomáhajú pri spaľovaní tukov. Aj pri konzumácii týchto potravín však platí, že všetko s mierou. Pri ich nadmernom jedení sa môže rýchlo dostaviť nevoľnosť alebo hnačka.

TIP: Ak chcete zmenšiť tukové zásoby, je dobré vypiť zázvorovú šťavu pred pohybovou aktivitou

Pohyb je základ

Účinný spôsob, ako zahriať telo a spáliť tuky je pohyb. Vyberte si niektoré z kardio aktivít a skombinujte s ľahkým silovým cvičením. Behajte, zahrajte si tenis a squash, sadnite na bicykel či sa prejdite svižným tempom po zimnej prírode. Dôležité je vykonávať akúkoľvek športovú aktivitu s radosťou pravidelne aspoň dvakrát týždenne po dobu 45 minút. 

(zb)

Páčil sa vám článok?