Kópia dokladu z pokladne ako originál

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Tento článok vyjde v poslednom čísle našich novín v dvadsiatom storočí. Mala som pôvodne v úmysle vyhrabať z našej poradenskej činnosti všetky pozitívne poznatky a tak dôstojne urobiť bodku za sto- a tisícročím. Dostala som však čitateľský list, ktorý ma okamžite vyburcoval zo sladkobôlnej koncoročnej nálady.

O čo ide? Náš čitateľ si kúpil špičkový (cenovo) televízor nášho slovenského výrobcu za 31 000 korún. Mal s ním veľa problémov, niekoľkokrát ho reklamoval, až mu ho nakoniec na základe šetrenia Slovenskej obchodnej inšpekcie vymenili v obchode za druhý televízor toho istého typu.

Citujem z listu: „Ale ten bol vlastne pokazený, už keď mi ho predajca vymenil, lebo po zapnutí v domácnosti po 10 minútach bol obraz nepozerateľný. Ešte v ten deň som ho doniesol naspäť do predajne. Žiadal som ďalší televízor, no predajca mi prisľúbil, že ho dá opraviť. Lenže oprava trvala viac ako 30 dní, tak som po týchto skúsenostiach písomne predajcu požiadal o vrátenie peňazí. A tu nastal problém. Predajca tvrdí, že mi nemôže vrátiť peniaze, lebo nemám originálny pokladničný doklad. To som ostal v šoku, lebo je to normálny pokladničný blok z pokladne, len je tam slovíčko „kópia“ vytlačené pokladňou. Ja som si také niečo vôbec pri kúpe nevšimol“.

Priznám sa, zostala som v šoku aj ja. Kontrolujem a odkladám si pokladničné bločky, ale iba čo sa týka uvedenej ceny a dátumu vystavenia. Tých pár riadkov s identifikačnými údajmi predajcu uvedených v záhlaví bločku ma musí zaujímať až v prípade zlyhania výrobku, aby som vedela, kam mám ísť reklamovať výrobok. Vo sne by mi nenapadlo kontrolovať, či je tam niekde začarované slovo kópia, keď mi ho pokladňa „vypľula“ pri akte kúpy. Šoky zvyčajne riešim uvažovaním za bezsennej noci.

Hľa, na čo som prišla. Možno ten, kto programoval pokladňu, považoval za originál údaje na nosiči, ktorý slúži pre kontrolné orgány a tak papierový doklad za kópiu. Je však možné aj to, že o žiadnu náhodu nejde. Možno je to vedomé (a geniálne) dielo vytvorené práve pre prípady, ako je tento. Preto by bolo vhodné, aby sa kontrolné orgány na túto novú skutočnosť zamerali, aby sa nebodaj nerozšírila. Veď aj praktiku tunelovania si niekto vymyslel a čo je s tým problémov!

Na otázku nášho čitateľa, či je jeho bloček platný a či má s takýmto dokladom šancu vyhrať prípadný súd znie moja odpoveď, že vzhľadom na doterajší priebeh vybavovania sťažností, áno. Má v ruke argumenty, že dvakrát úspešne reklamoval chybu výrobku v predajni. Aj na SOI musí byť záznam o šetrení podnetu. Ani raz pri tom očividne neprekážal onen pokladničný blok označený ako kópia. Až keď mal predajca vrátiť v zmysle zákona peniaze (čo obchod robí veľmi nerád), naraz vznikol problém. V prípade, že by som bola sudkyňou u mňa by za daného stavu náš čitateľ uspel.

Želám všetkým čitateľom našej rubriky čo najviac bezproblémových nákupov v roku 2001 a tiež, aby nemuseli pre akosť reklamovať vianočné darčeky.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?